Nagyvilág

Leleplezné Busht is a Watergate-ügy kirobbantója

Szembe fordult Bush elnökkel Bob Woodward, a Watergate-botrány egyik feltárója, aki új könyvében éles kritikával illeti az Egyesült Államok iraki politikáját és személy szerint Rumsfeld védelmi- és Rice külügyminisztert is.

A Watergate-botrány egyik feltárójaként elhíresült Bob Woodward új tényfeltáró könyvet írt George Bush második elnöki ciklusáról; a veterán újságíró a George Bushsal szemben szokatlanul kritikus hangvételű könyvében egyebek között arról ír, hogy az elnök félrevezeti Amerikát az iraki erőszak mértékét illetően.

A The Washington Post és a The New York Times hétvégi számában hosszú kivonatokat közölt a könyvből, szembeállítva a Bush-kormányzat megosztottságát, a romló iraki biztonsági helyzetről szóló belső értesüléseket azokkal a nyilatkozatokkal, amelyekben a kormány tagjai rózsás képet festettek Irakról. Woodward egyebek mellett arról ír, hogy a Fehér Ház korábbi kabinetfőnöke kétszer is közbenjárt Bushnál, hogy váltsák le Donald Rumsfeld védelmi minisztert, aki a Pentagon több tábornoka szerint több végzetes hibát követett el iraki háborús politikája során, végső soron közvetlen felelősség terheli a jelenlegi iraki állapotokért.

Woodward Condolezza Rice külügyminisztert is célba vette, azt írva róla, hogy 2001 nyarán, a Világkereskedelmi Központ ikertornyainak leomlása előtt a CIA igazgatója soron kívüli találkozón, személyesen figyelmeztette az akkori nemzetbiztonsági tanácsadót a közelgő veszélyre, amelyet ő nem volt hajlandó komolyan venni.

Tony Snow fehér házi szóvivő közölte: Woodward nem tett mást, mint régi, ismert tényeket új csomagolásban közölt, hiszen mindenki tudta például, hogy a Fehér Házon belül viták folynak Irakról.

Woodward több mint 200 interjú, egyedi közlések alapján írta meg könyvét. A Bush-kormányzatról írt két előző, baráti hangvételű könyvéhez az elnök négyszer is interjút adott Woodwardnak, az új, kritikus élű íráshoz viszont már nem volt hajlandó segédkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik