Nagyvilág

Bosznia is választ

Általános választások kezdődtek vasárnap reggel Bosznia-Hercegovinában, ahol a szövetségi parlament összetételéről és a két országrész - a Muzulmán-horvát Föderáció és a Boszniai Szerb Köztársaság - törvényhozásának tagjairól döntenek.

A 2,7 millió választópolgár most választja meg a háromfős államelnökséget is, és tíz járási képviselőtestület helyeinek kiosztása is tétje a vasárnapi voksolásnak. Külön elnököt és alelnököt választanak a Boszniai Szerb Köztársaságban.


A közvélemény-kutatások előrejelzései szerint valószínű, hogy – csakúgy mint a korábbiakban – most is saját etnikai pártjaikat támogatják majd a muzulmán, a horvát és a szerb szavazók. A boszniai háború (1992-95) befejezése óta most rendeznek harmadszor választásokat a délszláv országban.


Harminchat párt, nyolc pártszövetség és tizenkét független jelölt pályázik az elnyerhető posztokra. 4735 külföldi megfigyelő és 29 hazai társadalmi szervezet őrködik a választások tisztaságán. A 4299 szavazóhelyiségnek 19 órakor kell bezárnia kapuit.


Nacionalista felhangok, az etnikumok közötti kölcsönös vádaskodások és a Boszniai Szerb Köztársaság létjogosultságáról folytatott viták jellemezték a választási kampányidőszakot. Ezek a régi témák háttérbe szorították az időszerű problémákat, mint például a magas munkanélküliség, a szerény életszínvonal és az esedékes alkotmányreform kérdéseit.


Azért különösen nagy most a szavazás tétje, mert a nemzetközi közösség boszniai megbízottja, aki most döntőbíróként lép fel olyan ügyekben, amelyekben a helyi pártok nem tudnak megegyezni, a jövő évben bezárja irodáját, és azután minden ügyért a hazai politikusoknak kell felelősséget vállalniuk.


A központi választási bizottság éjfél körüli időpontra ígérte az államelnökség választásának első eredményeit, a többi választási eredmény leghamarabb a hétfői napon várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik