Nagyvilág

Örményország nem bánja Törökország csatlakozását

Robert Kocsarján örmény elnök úgy nyilatkozott, hogy nem lát semmilyen veszélyt Törökország esetleges csatlakozásában az Európai Unióhoz. "Ugyanakkor azt szeretnénk, hogy Örményország érdekei is szóba kerüljenek a csatlakozási folyamatban" - tette hozzá francia kollégájával, Jacques Chirackal közösen tartott jereváni sajtóértekezletén.

Kocsarján megjegyezte: Örményország érdekének egy olyan “értékrendű” szomszéd felelne meg, amely “engedélyezi a szabad mozgást és a nyitott határokat”. Törökország 1993-ban zárta le örményországi határait szolidaritásul Azerbajdzsánnal, amelynek többségében örmények lakta Karabah kerülete Jereván ellenőrzése alá került át.

A két ország között csak légi összeköttetés maradt fenn. Az Örményország és Azerbajdzsán közötti határok ugyancsak zárva vannak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Törökországnak el kell-e ismernie az örmények ellen 1915 és 1917 között elkövetett mészárlás népirtás jellegét, még mielőtt csatlakozna az unióhoz, Chirac válaszolt határozottabban, mondván: “őszintén szólva, így gondolom”. “Minden ország úgy nő fel, ha bevallja tragédiáit és hibáit” – tette hozzá a francia elnök, aki kétnapos látogatáson tartózkodik a kaukázusi országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik