Külföld

Örményország nem bánja Törökország csatlakozását

admin
admin

2006. 09. 30. 21:26

Robert Kocsarján örmény elnök úgy nyilatkozott, hogy nem lát semmilyen veszélyt Törökország esetleges csatlakozásában az Európai Unióhoz. "Ugyanakkor azt szeretnénk, hogy Örményország érdekei is szóba kerüljenek a csatlakozási folyamatban" - tette hozzá francia kollégájával, Jacques Chirackal közösen tartott jereváni sajtóértekezletén.

Kocsarján megjegyezte: Örményország érdekének egy olyan “értékrendű” szomszéd felelne meg, amely “engedélyezi a szabad mozgást és a nyitott határokat”. Törökország 1993-ban zárta le örményországi határait szolidaritásul Azerbajdzsánnal, amelynek többségében örmények lakta Karabah kerülete Jereván ellenőrzése alá került át.

A két ország között csak légi összeköttetés maradt fenn. Az Örményország és Azerbajdzsán közötti határok ugyancsak zárva vannak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Törökországnak el kell-e ismernie az örmények ellen 1915 és 1917 között elkövetett mészárlás népirtás jellegét, még mielőtt csatlakozna az unióhoz, Chirac válaszolt határozottabban, mondván: “őszintén szólva, így gondolom”. “Minden ország úgy nő fel, ha bevallja tragédiáit és hibáit” – tette hozzá a francia elnök, aki kétnapos látogatáson tartózkodik a kaukázusi országban.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.