Nagyvilág

Újabb áldozatot követelt a Szaddám-per

Fegyveres támadók agyonlőtték Bagdadban a Szaddám-per vezető bírájának sógorát, aki autójában utazott az iraki főváros nyugati részében - közölte pénteken a rendőrség.

Egy rendőrségi forrás szerint a csütörtök esti merényletben megsebesült Mohammed el-Urejbi tárgyalásvezető bíró tízéves unokaöccse és egy harmadik személy is. Egy másik forrás szerint az unokaöcs is életét vesztette, s az autóban utazó harmadik személy, aki Urejbi nővére volt, súlyosan megsebesült.

Egyelőre nem tudni, hogy a hozzátartozói elleni támadás összefüggésben áll-e Urejbi munkájával. Urejbit a múlt héten nevezték ki a Szaddám-perben elnöklő öttagú bírói tanács elnökévé, miután az előző tárgyalásvezető bírót, Abdalláh al-Amerit az iraki kormány kezdeményezésére leváltották. Az iraki kormány szerint Ameri “túlságosan elnézően bánt a vádlottakkal”, egyebek között olyan kijelentést tett, hogy Szaddám Huszein nem volt diktátor.

A síita Urejbi igen erélyesen lépett fel a vádlottakkal szemben a kurdok elleni népirtást vizsgáló per során: a kinevezése óta tartott mindhárom tárgyalási napon kivezettette Szaddám Huszeint a teremből, a bírósággal szembeni tiszteletlen viselkedése miatt. Irakban a politikusokhoz hasonlóan a bírókat is szigorú biztonsági intézkedések védik. A könnyebb célpontokra vadászó iraki lázadók gyakran támadják a kiemelkedő személyiségek családtagjait, mivel ők kevésbé vagy egyáltalán nem állnak védelem alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik