Nagyvilág

John Reid is bejelentkezett kormányfőnek Angliában

Kimondatlanul ugyan, de egyértelmű utalásokkal jelezte a brit belügyminiszter csütörtöki beszédében azt, hogy Tony Blair kormányfő egy éven belül várt távozása után ringbe száll a brit Munkáspárt vezéri tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért is.

John Reid a Labour éves manchesteri kongresszusának zárónapján szólalt fel, és jóllehet beszédének központi témája a terrorizmus elleni harc volt, több kitétel és megfogalmazás is erőteljesen arra utalt, hogy Reid a legnagyobb favoritként számon tartott utódjelölt, Gordon Brown pénzügyminiszter versenytársa lehet a Munkáspárt majdani vezérválasztási kampányában.

A belügyminiszter, aki a Brown-táborral szemben Tony Blair legszorosabb kormánybeli szövetségese és támogatója, kijelentette egyebek mellett: a Munkáspártnak Blair távozása után egységet kell mutatnia a célok meghatározásában, és azokat közös erőfeszítéssel kell elérnie, és „nekem meglesz a szerepem e közös erőfeszítésben”. Hozzátette – politikai kommentátorok szerint egyértelműen Gordon Brownra utalva –, hogy ha „valaki közülünk ki is tűnik, az nem homályosít el másokat”.

Reid emellett megkérdőjelezte az ellenzéki konzervatívok vezérének, David Cameronnak a vezetői képességeit; elemzők szerint a beszéd ezen eleme is azt volt hivatva jelezni, hogy a szónok saját majdani vezetői képességeihez akarja mérni Cameronéit.

Az 1997 óta folyamatosan hatalmon lévő Munkáspárt, amelyet Tony Blair – a brit baloldal történetében rekordot döntve – egymás után háromszor vezetett választási győzelemre, az utolsó olyan kongresszusát tartotta, amelyen Blair pártvezérként és miniszterelnökként vett részt. Ezt maga a kormányfő jelentette be a hónap elején, egyértelművé téve, hogy egy éven belül lemond. Az iraki háború és egyéb belpolitikai botrányok által alaposan megtépázott népszerűségű Blair politikai elemzők szerint nagy valószínűséggel jóval a jövő évi Labour-kongresszus előtt távozik posztjáról; a legáltalánosabb várakozás az, hogy májusban leköszön.

Prescott is távozik

Blair – a brit belpolitikában példátlan módon – már a tavaly májusban aratott harmadik választási győzelem előtt hónapokkal bejelentette, hogy negyedszerre nem ő kívánja választási csatába vezetni a Munkáspártot. A távozására irányuló, az utóbbi hetekben ismét igen felerősödött, párton belüli nyomás és az időpontról folyó találgatások folyamatos erősödése láttán most már a kormányfő politikai szövetségesei is úgy vélik, hogy ez a bejelentés stratégiai léptékű hiba volt.

A brit sajtó és a politikai közvélemény Blair legesélyesebb utódjelöltjének évek óta Gordon Brownt tartja; a két nehézsúlyú Labour-politikus hatalmi vetélkedése már jó ideje kultusztéma a sajtóban. A Blair-tábor azonban rendre hangoztatja, hogy a kormányfő távozása után nem látna szívesen „koronázást” – ez a brit politikai zsargonban a versenytárs nélküli pártvezéri utódválasztás megjelölése –, hanem tényleges jelölti versenyt szeretne.

John Reid egyike azon igen kevés lehetséges Labour-politikusnak, akiknek egyáltalán valamelyes esélyük lehet Brown legyőzésére; az esetleg lehetséges utódok között említik még Alan Johnson oktatási minisztert is. A Labour éves kongresszusának csütörtöki zárónapján utolsóként felszólaló miniszterelnök-helyettes, John Prescott bejelentette, hogy ő is távozik egy éven belül. Prescott, aki az utóbbi évtizedek legnagyobb nagy-britanniai politikai szexbotrányát robbantotta ki, miután nyilvánosságra kerültek a titkárnőjével folytatott viszony legintimebb részletei is, beszédében elismerte, hogy cserben hagyta a pártot, és elnézést kért viselkedéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik