Nagyvilág

Bin Laden Afganisztánban van?

A pakisztáni elnök szerint Oszama bin Laden él, és Afganisztán keleti vidékein rejtőzik.

Pervez Musarraf a londoni The Timesnak adott, a vezető brit lap csütörtöki számában közölt interjúban azt mondta: az al-Kaida terrorhálózat vezetője szerinte a kelet-afganisztáni Kunár tartományban él. Musarraf szerint „ez több egyszerű sejtésnél”, mivel Pakisztánnak „jó hírszerző hálózata van” a térségben.

Az államfő utalást tett arra, hogy bin Ladent valószínűleg Gulbuddin Hekmatjar, az egykori miniszterelnökből lett afgán gerillavezér segítheti, mondván: Kunár tartományban „Hekmatjar működik … kell lennie valamilyen kapcsolatnak”.

A The Times megjegyzi: Musarraf ezzel gyakorlatilag cáfolta azt a minap kiszivárgott francia hírszerzési értesülést, miszerint az al-Kaida vezetője augusztusban, pakisztáni területen tífuszban meghalt.

Az interjúban a pakisztáni elnök panasszal szólt arról, hogy a nyugati országok időnként haboznak megosztani hírszerzési adataikat Pakisztánnal, mert „azt gondolják, hogy valamiféle elmaradott népség vagyunk”. Bírálta azt a nyugati közvélekedést is, hogy minden terrorcselekmény Pakisztánból és Afganisztánból indul ki, és szerinte az emberek a tavalyi londoni merényletek óta – ezeket Nagy-Britanniában született, brit állampolgárságú iszlám terroristák követték el – kezdik felismerni, hogy ez nem így van.

„Együtt harcolunk a szélsőség, a terrorizmus ellen, de ha bűnbakokat keresgélünk, ha mindenről azt hisszük, hogy Pakisztánban történik, és nem itt (Nagy-Britanniában), akkor nem fogunk sikerrel járni” – fogalmazott a pakisztáni államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik