Nagyvilág

Washington hírszerzési elemzést tett közzé a terrorizmusról

Az iraki háború mélységes haragot keltett az iszlám világban, és olyan ügyként szolgál az iszlámista radikálisok számára, amely híveket nevel a világméretű mozgalomnak – állapítja meg az a terrorizmussal foglalkozó amerikai hírszerzési elemzés, amelyből az amerikai kormányzat részleteket tett közzé.

A nemzeti hírszerzési igazgató hivatala néhány órával azután hozott nyilvánosságra három és fél oldalnyi szöveget a jelentésből, hogy George Bush elrendelte a dokumentum nemzetbiztonsági szempontból nem kényes részleteinek közzétételét. A titkosítás alól feloldott szöveg az áprilisban készült 30 oldalas bizalmas hírszerzési elemzés tíz legfontosabb megállapítását tartalmazza.

A jelentésrészlet nem tartalmaz átfogó értékelést a terrorizmus elleni világméretű háború alapvető hatásáról. Bush elnök azért rendelte el a szöveg nyilvánosságra hozatalát, hogy ellensúlyozza azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a nyilvánosság előtt elferdítette az elemzés Irakkal kapcsolatos megállapításait.

A dokumentumból a hét végén részletek szivárogtak ki az amerikai sajtóba, a Bush-kormány demokrata párti ellenzéke pedig ezekre hivatkozva újult erővel kezdte bírálni Washington Irak-politikáját.

Globális dzihád

A nyilvánosságra hozott jelentéstöredék szerint az iraki konfliktus „híres üggyé” vált a „dzsihádisták” (muzulmán „szent harcosok”) számára, mélységes haragot keltett az iszlám világban az amerikai szerepvállalással szemben, és híveket nevel a „globális dzsihádista mozgalomnak”. A jelentés szerzői úgy vélekedtek, hogy ha a „szent harcosok” kudarcérzettel távoznának Irakból, és mások is úgy tartanák róluk, hogy kudarcot vallottak, kevesebb harcos érezne késztetést a küzdelem folytatására.

A szövegrészletben szerepel az is, hogy az al-Kaida iraki tevékenységét ellenző irakiak számának növekedése miatt a nemzetközi terrorhálózat veterán külföldi harcosai esetleg más országokba kényszerülnek átteni tevékenységük súlypontját. A jelentés készítői Iránt és Szíriát nevezték a terrorizmust legtevékenyebben támogató államoknak, megjegyezve, hogy sok más ország viszont képtelen lesz elejét venni annak, hogy terroristák visszaéljenek erőforrásaival.

Internet és Amerika-ellenesség

A szélsőséges iszlámista mozgalom terjedését segítő alapvető tényezők a jelentés szerint többet nyomnak a latban, mint a mozgalom sebezhető pontjai. Ezek a tényezők a következők: a radikálisok „vérébe ivódott” sérelmek, a lassú reformok az egyes országokban, az erősödő Amerika-ellenes érzelmek és az iraki háború.

A jelentés szerzői megjegyezték azt is, hogy a különféle szélsőséges csoportok a jövőben mindinkább igénybe veszik az internetet az egymás közötti érintkezésre, kiképzésre, tagtoborzásra és támogatók szerzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik