Nagyvilág

A cseh uniós nagykövet szerint Brüsszel hazudik

Az Európai Unió új tagállamainak a bizalmával játszik Brüsszel, amikor a schengeni övezet kiszélesítésének elhalasztását mérlegeli – jelentette ki Brüsszelben Jan Kohout, Csehország európai uniós nagykövete, akinek a véleményét cseh lapok idézik.

„Az Európai Bizottság évek óta hazudik nekünk” – mondta a média szerint kedden a cseh diplomata, aki később mérsékelte kijelentését. Megjegyezte, hogy félreértették szavait, mert ő nem arról beszélt, hogy az Európai Bizottság hazudott volna, hanem arról, hogy lépései nem voltak jól átláthatóak. Elismerte azonban, hogy bírálóan szólt Brüsszelről.

„Az Európai Bizottságnak be kell tartania arra vonatkozó ígéretét, hogy a schengeni övezetet 2007-ben kiszélesíti, mert máskülönben eljátszhatja az új tagállamok közvéleményének a bizalmát” – vélte Kohout.


Az uniós nagykövet azt is az Európai Bizottság szemére vetette, hogy nem támogatja elég erélyesen az új tagállamok azon követelését, hogy az ő állampolgáraik is vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik