Nagyvilág

Bevándorlókat dobtak az Égei-tengerbe

Túlélőkre hivatkozó török jelentés szerint a görög biztonsági szolgálat emberei az Égei-tengerbe dobtak afrikai és közel-keleti illegális bevándorlókat, miután elfogták őket Híosz görög szigeten. Hatan meghaltak.

A török parti őrség szerdai közleménye szerint az illegális bevándorlók embercsempészek hajójára szálltak fel Törökország Izmir tartományában, s azon jutottak el a török partoktól pár kilométernyire fekvő görög szigetre. Egyenruhás görögök lefülelték a partra szálló bevándorlókat, hajóra ültették, visszavitték a török partok közelébe, és ott – meglehetős távolságra a parttól – vízbe dobták őket. Helyi lakosok hallották a vízbe dobott emberek segélykiáltásait, és értesítették a török parti őrséget, amely azután 31 embert kimentett a vízbe dobott illegális bevándorlók közül. Volt olyan is a tengerbe dobottak között, akinek sikerült kiúsznia a legközelebbi török partszakaszra. Hat illegális bevándorló azonban vízbe fulladt, további három pedig eltűnt. A török Anadolu hírügynökség úgy idézte az egyik túlélőt, egy libanoni férfit, hogy a görög biztonsági alakulat tagjai meg sem kérdezték őket, tudnak-e úszni.

A török kormány a múlt héten azzal vádolta Görögországot, hogy a görög parti őrség emberei kis gumicsónakokon kitettek a nyílt tengerre több elfogott illegális bevándorlót. Ez a török vád szerint legalább kétszer előfordult, egyszer 2004-ben, másodszor pedig az idén. A török hatóságok közzé is tettek két filmfelvételt, amelyeket állítólag erről a két esetről készített a török parti őrség.

Kinek a dolga?

A török parti őrség beszámolója egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy az Európai Unió déli tagállamai – köztük Görögország – hivatalosan is segítséget kért az északi tagállamoktól az Afrikából, tengeri úton érkező illegális bevándorlók tömegének kezelésében. “Minden tagállamnak részt kell vennie az illegális bevándorlás elleni küzdelemben, ami európai ügy és nem csak a külső határok mentén elhelyezkedő országoké” – hangsúlyozta Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Málta, Görögország, Portugália, Ciprus és Szlovénia az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak küldött és kedden nyilvánosságra hozott levelében.

Véleményük szerint a kérdést európai szinten kell kezelni, beleértve a pénzügyi segítségnyújtást és az erőforrások hozzárendelését. Az előző héten az EU bel- és igazságügyi miniszterei bonyolódtak vitába arról, hogy a migráció kezelése kinek a felelőssége, és hogy kinek kell az ezzel járó költséget viselnie. Az elmúlt nyáron Olaszország, Spanyolország és Málta is segítségért fordult az EU-hoz, hangsúlyozva, hogy a bevándorlók egy jelentős része csak áthalad ezeken az országokon, hogy a belső határok nélküli európai térségen belül mozogva egy másik uniós országot elérjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik