Nagyvilág

Zöld jelzést kaphat Bulgária és Románia

A keddi monitoringjelentés valószínűleg jóváhagyja Románia és Bulgária 2007. január elsejei uniós csatlakozását. A hiányosságok pótlására vélhetően tavaszig kap határidőt a két ország.

Az Európai Bizottság keddi monitoringjelentése hírek szerint zöld jelzést ad majd a két tagjelöltnek, Bulgáriának és Romániának a jövő év januári csatlakozáshoz. Bár a belépés időpontját már a csatlakozási szerződésben rögzítették, Brüsszelnek az utolsó pillanatig lehetősége van a tagság egy évvel történő elhalasztásának kezdeményezésére a tagállamoknál, amennyiben a két ország előre meghatározott politikai területeken nem felel meg az EU-tagság követelményeinek.

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök arra számít, hogy országa 2007. január 1-jén az Európai Unió teljes jogú tagjává válik. Tariceanu előbb José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, majd az Európai Parlamentben képviselt frakciók vezetőivel tárgyalt, és ezt követően nagyon bizakodóan nyilatkozott a gyors román csatlakozás esélyeiről, amelyet általános várakozás szerint az Európai Bizottság keddi monitoringjelentése is visszaigazol majd. „Meg vagyok győződve arról, hogy pozitív választ kapunk a bizottságtól” – nyilatkozta korábban a sajtónak a román kormányfő, aki szerint kormánya január elseje után sem áll majd meg a reformokkal.

Problémás területek

Olli Rehn bővítési biztos hírek szerint védzáradékok bevezetését is csak abban az esetben javasolja majd a két tagjelölttel szemben, ha április 1-jéig nem pótolják súlyos elmaradásaikat olyan területeken, mint a mezőgazdaság és a bel- és igazságügy. A monitoringjelentés a BruxInfo értesülései szerint kilátásba helyezheti Románia számára az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy területén tapasztalható hiányosságok miatt a mezőgazdasági termékek exportjának átmeneti tilalmát, és a román agrártermelők is 25 százalékkal kevesebb direkt támogatást kaphatnak (a támogatás mértéke eleve a 100 százalék negyede) az integrált nyilvántartási és ellenőrzési rendszer (IACS), valamint az agrárkifizető ügynökség késedelmes felállítása és szabályos működése miatt, ha Bukarest április 1-jéig nem korrigálja a mulasztásokat. Bulgáriával szemben hasonló okok miatt a bel- és igazságügy terén léptethet életbe az EU átmeneti korlátozásokat.

Calin Popescu Tariceanu szerint persze nem lehet teljességgel kizárni, hogy a bizottság, „amennyiben abszolút szükséges”, védzáradékok alkalmazását javasolhatja, de reményét fejezte ki, hogy erre nem kerül sor. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU a román csatlakozás után Romániát ugyanolyan megfigyelés alá helyezi, mint a 2004-ben csatlakozott tíz másik államot. „Nem lesznek pótlólagos követelmények és diszkrimináció sem velünk szemben” – tette hozzá a kormányfő, úgy vélekedve, hogy nagyon kevés terület lesz, ahol a bizottság bírálatot fogalmaz majd meg és aggodalmának ad hangot.

Tavaszi értékelés

Az Európai Bizottság legutóbbi, idén májusban publikált monitoringjelentése a korábbi 14-ről 4-re csökkentette azoknak a területeknek a számát, ahol riasztónak és súlyosnak találták a helyzetet a felkészülésben (négy piros zászló). Ezek: az agrártámogatások folyósításához nélkülözhetetlen kifizető ügynökség felállítása, az egységes nyilvántartási és ellenőrzési rendszer (IACS) a közvetlen jövedelempótló támogatásokhoz, az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos jogharmonizáció, jogalkotási elmaradás az áfa és a közvetlen adózás területén.

Bulgária esetében a korábbi 16-ról 6-ra csökkent májusban azoknak a területeknek a száma, ahol a védzáradék fenyegetett. Az IACS és az élelmiszerbiztonság mellett az uniós kohéziós alapok felhasználásának ellenőrzése, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépés és az igazságszolgáltatás egy-két területe jelentett kirívó problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik