Nagyvilág

Káoszba fulladt a Szaddám-per

Ismét kivezettette népirtás vádjával indított büntetőperének tárgyalásáról Szaddám Huszein volt iraki elnököt az öttagú bírói tanács elnöke. Az indulatos viták miatt a bíró egy óra szünetet rendet el, majd a vádlottak nélkül folytatta a tárgyalást.

Hosszas és indulatos egymásra ordítozás után, amely a vádlottak és a nemrég kinevezett új tárgyalásvezető bíró között alakult ki, a bírói tanács elnöke egyórás szünetet volt kénytelen elrendelni a kialakult zűrzavaros állapot miatt. A szünet után a vádlottak jelenléte nélkül folytatódott a tárgyalás – írja a BBC.

Ismét renitenskedett Szaddám

Kedden azzal kezdődtek a hangos jelenetek, hogy Szaddám Huszein a vezető bíró engedélye nélkül fel akart olvasni egy írásban előkészített nyilatkozatot, mire a bíró figyelmeztette, hogy „ez egy bíróság, nem pedig egy politikai fórum”. Az exelnök azonban zavartalanul folytatta, mire a vezető bíró előbb figyelmeztette, hogy saját helyzetét rontja, ha tiszteletlenül viselkedik a bírósággal szemben, majd kikapcsolta a mikrofonokat.

A további hat vádlott hangosan tiltakozott ez ellen, a bírói tanács elnöke pedig hasonlóan hangosan megpróbálta elhallgattatni őket. Szaddám Huszein kivezettetése után a vezető bíró eltávolíttatta a teremből Szultan Hasim Ahmad at-Tait, Szaddám Huszein egykori védelmi miniszterét is. Ekkor a többi öt vádlott is el akarta hagyni a termet, de a vezető bíró nem engedte meg nekik ezt, amire a vádlottak úgy reagáltak, hogy válogatott sértésekkel illették a bírót.

A per végére akarnak érni

Az új tárgyalásvezető bíró erélye megfigyelők szerint arra vall, hogy fel akarja gyorsítani a per lefolyását, és záros határidőn belül el akar jutni az ítélethozatalig. Ebben a perben a kurd gerillák ellen indított 1987–88-as Anfal-hadművelettel kapcsolatban vonják felelősségre a hét vádlottat – a volt diktátort, Vegyi Aliként emlegetett unokatestvérét, Ali Haszán al-Madzsídot és a korábbi rendszer öt további magas rangú vezetőjét. A vád szerint mintegy 180 ezer ember, többnyire civil vesztette életét ebben a hadműveletben, többek között azért, mert a hadsereg vegyi fegyvert is bevetett észak-iraki kurd falvakban.

A bíró az előző napon is kivezettette a teremből az exelnököt, akinek saját ügyvédei bojkottálják a tárgyalást a tárgyalásvezető bíró személyének cseréje miatt, ezért a bíróság által kirendelt védők képviselik Szaddámot. A volt diktátor védőügyvédei szerint a hatóságok megsértették a büntető peres eljárás szabályait, amikor „tisztán politikai indítékból” leváltották a korábbi tárgyalásvezető bírót, és újat neveztek ki helyette. A bírói tanács előző elnökét, Abdallah al-Amerit az iraki kormány kezdeményezésére váltották le, mert „túlságosan elnézően bánt a vádlottakkal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik