Nagyvilág

Irán elutasítja a Washingtonnal való tárgyalásokat

Elutasította a jelenlegi amerikai kormánnyal való tárgyalásokat, és törvénytelennek nevezte az ENSZ BT beavatkozását az ország belügyeibe Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a Die Welt című német konzervatív napilapnak adott interjújában.

A kedden megjelent terjedelmes interjúban Ahmadinezsád közvetve megerősítette azt a korábban hangoztatott álláspontját, amely szerint Irán Izrael létezése ellen van, továbbá, hogy túlzottnak tartja a holokauszt áldozataival kapcsolatos állításokat.

Az iráni elnök hangsúlyozta: országa – mint fogalmazott – érdekelt abban, hogy mindenkivel tárgyalásokat folytasson. De az amerikai kormány, azaz az amerikai kormányzat egy része nem teremti meg az ehhez szükséges feltételeket, ez pedig lerombolja a konstruktív tárgyalások esélyeit – tette hozzá.

Egyoldalúsággal vádol az iráni elnök

Egyes amerikai politikusok azt gondolják, hogy nyomást gyakorolhatnak Iránra a nukleáris kérdésben, de ebben erősen tévednek – mondta az elnök. Aki maga is atombombát gyárt és vet be, annak nincs joga ahhoz, hogy az atomfegyverek terjesztését próbálja meggátolni – fogalmazott Ahmadinezsád, hangoztatva: ha az amerikai kormányzat megváltoztatja magatartását, mindenről lehet tárgyalni.

Az iráni államfő törvénytelennek nevezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának beavatkozását az ország nukleáris ügyeibe, s elutasította a BT azon követelését, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei visszatérhessenek Iránba. Hozzátette, hogy Teherán tiszteletben tartja a NAÜ által szabott keretfeltételeket, ugyanakkor feltette a kérdést: miért nem készít jelentést az ügynökség az Egyesült Államok nukleáris létesítményeiről?

Izrael ellen

Mahmúd Ahmadinezsád nem volt hajlandó egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni arra: valóban komolyan gondolja-e, amikor azt hangoztatja, hogy Izraelt el kell törölni a föld felszínéről. Közvetve megerősítette ugyanakkor, hogy Teherán Izrael létezése ellen van. Hangsúlyozta ugyanis, hogy a Közel-Kelet problémáját a gyökereinél kell megragadni. Ma pedig a térségben olyan emberek uralkodnak, akik ott semmilyen gyökerekkel nem rendelkeznek – jelentette ki az iráni elnök, aki egyidejűleg síkraszállt az palesztin nép önrendelkezési jogának biztosítása, Palesztina önálló államalapítási jogának garantálása, továbbá az ötmillió elüldözött palesztin jogainak érvényesítése mellett.

Az iráni államfő hangoztatta ugyanakkor, hogy a zsidók jogait – mint minden más egyén jogait – tiszteletben kell tartani. Izraelre utalva ugyanakkor hozzáfűzte: nem lehet megengedni azt, hogy mások földjét elfoglalják, az ott élőket elüldözzék, fiataljaikat bebörtönözzék, házaikat lerombolják, s a szomszédos országokat megtámadjanak.

Nem tagadta a terrorszervezetek támogatását

Ezzel összefüggésben Ahmadinezsád azzal vádolta az izraeli kormányt, hogy szándékosan indított támadást Libanon ellen. Ezzel párhuzamosan megvádolta az amerikai kormányt, hogy ő fegyverezte fel „a cionistákat”. A Közel-Kelet problémáját nem lehet háborúval megoldani – hangoztatta az elnök, aki elutasította, hogy a Hamaszt vagy akár az Iszlám Dzsihádot terrorista szervezeteknek nevezzék, s nem cáfolta, hogy országa továbbra is támogatja ezeket a szervezeteket.

Végezetül az iráni elnök – ugyancsak közvetve – megerősítette azt a korábbi nézetét, amely szerint túlzottnak tartja a holokauszt áldozataival kapcsolatos állításokat. Szavai szerint ugyan nem számokról van szó, hanem arról, hogy a kutatók még nem fejezték be az ezzel kapcsolatos kutatásokat. Emlékeztetett arra, hogy a második világháborúban 60 millió embert gyilkoltak meg, ezért – mint hangoztatta – mindent ebben az összefüggésben kell vizsgálni, s tovább kell folytatni a kutatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik