Nagyvilág

Hazafias iskolai oktatást ígér az új japán kormányfő

Megválasztotta kedden kormányfőnek a japán parlament Abe Sindzót, a Liberális Demokrata Párt (LDP) új elnökét. A tokiói törvényhozás alsóházában a képviselők több mint hetven százaléka támogatta az új kormányfőt.

A japán törvényhozás alsóházában az új kormányfő 339 voksot kapott a leadott 475-ből. Ez gyakorlatilag garantálja Abe győzelmét, mert az alsóházi eredmény dönt abban az esetben, ha a felsőházban leszavaznák. Így várhatóan még a nap folyamán bemutatja kabinetjét is. Az 52 éves Abe, aki a múlt héten elsöprő győzelmet aratott az LDP pártelnökválasztásán, a legfiatalabb miniszterelnök a második világháború óta, egyben ő az első, aki már a háború után született.


Javítaná a külkapcsolatokat

A konzervatív politikus programjában az Egyesült Államokkal való szorosabb kapcsolatok, az 1947-es békealkotmány felülvizsgálata, a világpolitikában való nagyobb szerepvállalás, a hazafias iskolai oktatás mellett szállt síkra, ugyanakkor javítani kívánja a kapcsolatokat Kínával és Dél-Koreával.

Az utóbbi két országhoz fűződő kapcsolatoknak károkat okozott, hogy Abe elődje, Koidzumi Dzsunicsiro többször is látogatást tett a japán háborús halottak, köztük háborús bűnösök nyughelyéül szolgáló tokiói Jaszukuni-szentélyben.


Kevés kormányzati tapasztalat


Az új miniszterelnök viszonylag csekély kormányzati tapasztalattal rendelkezik. Abe Sintaro akkori külügyminiszter munkatársaként kezdte tanulni a “mesterséget” a nyolcvanas években, de 2002-ig úgyszólván ismeretlen volt a nyilvánosság előtt. Azzal tűnt ki 2002-ben, hogy érdemeket szerzett az észak-koreai titkosszolgálat által elrabolt japán állampolgárokról folytatott tárgyalásokon. Koidzumi részben ezen érdemek elismeréseként adott neki tavaly kormányzati posztot, kinevezve őt a kabinet titkárává. Ebben a minőségében szinte minden nap szerepelt a médiában, ami ismertséget és jelentős befolyást biztosított számára.


Aszo Taro külügyminiszter az új kormányban is megtarthatja tárcáját, Kjuma Fumio kapta a védelmi tárcát, Omi Kodzsi, a gazdaságtervezési intézet volt vezetője a pénzügyit, Ota Hiroki közgazdászprofesszor pedig a gazdaságit. Kjuma egyszer már korábban is betöltötte a Nemzetvédelmi Hivatal vezérigazgatójának (védelmi miniszternek) a tisztét: Hasimoto Rjutaro kormányában szolgált a kilencvenes években. Az ő feladata lesz most, hogy a békealkotmány tervezett módosítása után valódi védelmi minisztériummá alakítsa a Nemzetvédelmi Hivatalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik