Nagyvilág

Egy orosz politológus óva int a forradalomtól

Az utóbbi időben úgy tűnt, hogy Magyarországon leülepedtek a kommunista idők sérelmei, s az Oroszországgal való konstruktív együttműködés szándéka kerekedett felül – írta Vjacseszlav Nyikonov külpolitikai szakértő egy moszkvai lapban és a forradalom elkerülését kívánta a magyaroknak, nehogy megromoljanak az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok.

A centrista Izvesztyija keddi publicisztikája szerint Magyarországon korántsem „narancsszínűek”, hanem „barnák” lázadnak a múlt pártja ellen, s a kormányzó szocialisták valóban Kádár János (néhai kommunista vezető) Magyar Szocialista Munkáspártjából nőttek ki. A lázadókat elsősorban a nemzeti reváns, az ősi magyar földek visszatérése izgatja, valamint a faji tisztaság. „Szinte mindenekelőtt az nem tetszik nekik, hogy Gyurcsány Ferenc ereiben zsidó vér folyik” – fejtegette Vjacseszlav Nyikonov.

Oroszellenes-e a tüntetés?

“Az utóbbi időben úgy tűnt, hogy Magyarországon leülepedtek a kommunista idők sérelmei, s az Oroszországgal való konstruktív együttműködés szándéka kerekedett felül. Vlagyimir Putyin (orosz elnök) segített Gyurcsány pártjának, nem sokkal a (tavaszi parlamenti) választás előtt felkeresve Budapestet, és sokmilliárdos közös tervezeteket hirdetve meg, Magyarország gázelosztó központtá tételétől logisztikai csomópont létesítéséig a területén a transzszibériai vasúton Ázsiából érkező áruk számára. S amikor a zavargások kezdődtek, Putyin és Gyurcsány éppen Szocsiban találkozott, e megállapodások konkretizálására törekedve” – emlékeztetett az orosz szakértő.

Nyikonov kétségbe vonta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a budapesti zavargások nélkülöztek bármiféle rejtett oroszellenes töltetet. “A forradalmi harc közben a felszabadító szovjet katonáknak állított emlékműveket gyaláznak meg, s a hancúrozó nácik gyűléseiken a legrosszindulatúbb szavakkal emlékeznek meg Oroszországról az 1956-os eseményekkel összefüggésben” – állapította meg.

Orbán, mint Timosenko

“Tegyük fel, hogy a jelenlegi kormány lemond. A helyébe a legjobb esetben az Orbán Viktor vezette jobboldaliak lépnek (akik most erőteljesen elhatárolják magukat a lázadóktól). Ők már voltak hatalmon, és nagyjából olyan hatékonyságot mutattak, mint Julija Timosenko ukrán kabinetje: populizmus, korrupciós botrányok, stb.” – ecsetelte Nyikonov, aki szerint egyébként “forradalmi időkben aktualizálódnak az oroszellenes érzelmek” Magyarországon.

“A kapcsolatok építése sokáig tart, de könnyen lerombolódhatnak, amit nem szeretnénk. A forradalmak nem hoznak boldogságot. Zűrzavart hoznak. Magyar barátainknak ennek elkerülését kívánjuk” – zárta írását a Kreml-barát politológus.

Az orosz felsőház külügyi bizottsági elnöke a kormánylapban kommentálta azokat “az élénk bírálatokat, amelyek a Gyurcsány-kormányt a Moszkvával való szoros együttműködése miatt érték”. Mihail Margelov szerint “nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a viszony nemcsak Budapestnek, hanem Brüsszelnek is fontos. Így bármilyen új magyar kormány kénytelen lesz barátkozni Oroszországgal” – mondta a Rosszijszkaja Gazetának Margelov, aki szerint “a Gyurcsány-kormány marad az egyetlen olyan erő Magyarországon, amely a legteljesebb mértékben érti az ország előtt álló gazdasági nehézségeket, és képes azok megoldására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik