Nagyvilág

További amerikai katonákat küldenének Irakba

Az amerikai hadsereg fontolóra vette, hogy további harcoló egységeket küldjön Irakba és így, az amerikai Középső Parancsnokság vezetője döntésének megfelelően, 140 ezer felett tartanák a létszámot egészen a jövő év közepéig – írta hétfői számában a The Washington Times.

A lap, a Pentagon illetékeseit idézve, azt is tudni véli, hogy a hadsereg fel akarja gyorsítani egyes dandárok Irakba való vezénylését, hogy megpróbálják megfékezni a síita-szunnita összecsapásokat Bagdadban.

John Abizaid tábornok, a Középső Parancsnokság vezetője, aki korábban az Irakot megszálló amerikai egységek parancsnoka is volt, a múlt héten úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy az Egyesült Államok megkezdi iraki haderőinek csökkentését 2007 közepe előtt, sőt, akár növelheti is a jelenlegi, 147 ezres létszámot. Július óta 20 ezerrel nőtt az Irakban állomásozó amerikai katonák létszáma. A csúcspontot a tavaly év vége jelentette, amikor az iraki parlamenti választások miatt Washington 160 ezer főre emelte az egységek létszámát.

Az iraki elnök támogatja az amerikai hadsereg hosszú távú, de korlátozott jelenlétét Irakban. Dzsalal Talabáni a Washington Postnak azt nyilatkozta, tízezer katona és két légibázis elegendő lenne ahhoz, hogy megakadályozzák a külföldi beavatkozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik