Nagyvilág

Szaddámot újra kiküldték a tárgyalásról

Ismét kivezették a teremből Szaddám Huszeint hétfőn a bagdadi per során. A volt iraki diktátor annak ellenére megjelent a tárgyalóteremben, hogy védői előző nap bejelentették: bojkottálják a pert a vezető bíró leváltása miatt.

“A bíróság számos jogsértést követett el, s mi nem fogunk némán ülni, legitimálva ezeket” – adott magyarázatot az ügyvédek döntésére Halil ad-Duleimi, a védők kilencfős csapatának vezetője vasárnapki bejelentésében – írja a BBC.


A hétfői per során az iraki ex-diktátort ismét kiküldték a tárgyalóteremből azt követően, hogy követelte, hogy engedjék ki a rácsos ketrecből. A bíró ekkor figyelmeztette Szaddámot, hogy a bíróság döntését a diktátornak tiszteletben kell tartania, majd felszólította a távozásra.


Az iraki kormányszóvivői iroda öt napja jelentette be, hogy leváltották a perben addig elnöklő bírót, s újat állítottak a helyébe, egy síita arab jogászt, bizonyos Mohammed el-Uraibijt. Szaddám Huszein egyik védője már akkor tisztán politikai lépésnek minősített a bírócserét. Mint mondta, “sikeres puccs” történt, a bíró eltávolításának nem volt jogi indoka.

Az augusztusban kezdett per, amelyben Huszeint és a volt diktátor irakiak által csak “Vegyi Aliként” emlegetett unokatestvérét, Ali Haszan al-Madzsídot népirtással, öt vádlott-társukat pedig háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják észak-iraki kurd falvak ellen a 80-as évek végén végrehajtott offenzíva miatt, hétfőn folytatódik Bagdadban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik