Nagyvilág

A párbeszédet hangsúlyozta a pápa a muzulmán nagykövetek előtt

A vallások közötti párbeszéd létfontosságú - vélekedett XVI. Benedek pápa hétfőn nyári rezidenciáján, a Róma közeli Castel Gandolfóban, ahol a muzulmán többségű országok Szentszékhez akkreditált nagyköveteit és az olaszországi muzulmán közösség több képviselőjét fogadta.

A katolikus egyházfő szerint nagyrészt a vallások közötti párbeszédtől függ a jövő. Hangoztatta: elkerülhetetlenül szükség van arra, hogy a vallások és a kultúrák között olyan hiteles párbeszéd legyen amely “képes bennünket segíteni abban, hogy a gyümölcsöző együttműködés szellemében együtt kerekedjünk felül az összes feszültségen”.


Párbeszéd a muzulmán közösséggel

XVI. Benedek elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy megtartották ezt a találkozót, amely azért jött létre, hogy megerősítse a Szentszék és a világ muzulmán országai közötti barátság megőrzését. A pápa szerint a Szentszék az összejövetelen ismételten kinyilvánította megbecsülését és mélységes tiszteletét, amellyel a muzulmán világ iránt viseltet. A szentatya megemlítette azt is, hogy elődje, II. János Pál is a vallások közötti párbeszédet szorgalmazta.


“Az egyház nagyrabecsüléssel tekint a muzulmán világra, amely egyetlen Istenben hisz” – szögezte le. A pápa a találkozó megszervezésével kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy létrejöttének körülményei ismeretesek.


Ezt várták a pápától


A mintegy félórás, a Svájciak Termében megrendezett audiencián huszonkét nagykövet és az olaszországi muzulmán közösség másfél tucat képviselője jelent meg. A pápa, miután felolvasta rövid beszédét, felállt, és egyenként üdvözölte a résztvevőket. Albert Jelda, Irak vatikánvárosi nagykövete a találkozó után kijelentette: “ez volt az, amit a pápától vártunk. Eljött az ideje, hogy azt, ami történt, magunk mögött tudjuk, és hidakat építsünk egymás között”. A pápa kifejezte mélységes tiszteletét az iszlám iránt – jelentette ki.


A vatikáni találkozó része azoknak a diplomáciai erőfeszítéseknek, amellyel a katolikus egyházfő igyekszik csitítani azt a felháborodást, mely a múlt heti regensburgi beszédét követte, és melyet a szentatya szerint a muzulmán világ félreértett – írja a BBC. Bajorországi látogatása során a hit és a józan ész viszonyáról elmélkedve a pápa egy középkori szövegből idézett, amely az iszlám egyes tanait „gonosz és embertelen tanításokként” jellemezte.


Felháborodtak a beszéden


XVI. Benedek szavait a muzulmán országokban úgy értelmezték, hogy az erőszakosnak mutatta be az iszlám vallást. A pápa azóta többször is sajnálkozását fejezte ki az ügy miatt, és mélységes tiszteletéről biztosította a muzulmán közösséget.


A regensburgi beszédet követően az Európai Bizottság elnöke, Jose Manule Durao Barroso a német Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva védelmébe vette a pápát, és sajnálatát fejezte ki a miatt, hogy nem volt több európai vezető, aki azt mondta volna, hogy természetes dolog az, hogy a pápa is kifejezi véleményét az egyes vallásokkal kapcsolatban. A problémát nem a pápa beszéde okozta, hanem a szélsőségesek erre adott reakciója – vélekedett Barroso.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik