Nagyvilág

Október 10-ig döntenek Varsóban

Október 10-ig adott időt magának a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti konzervatív lengyel kormánypárt arra, hogy kormányképes koalíciót kovácsoljon össze, ellenkező esetben véleménye szerint előre hozott választásokat kell kiírni.

“Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy új koalíciós partnert találjunk, de csak október 10-ig adunk magunknak időt (erre). Azután az előre hozott választás marad az egyedüli lehetőség” – mondta hétfőn Michal Kaminski, akit – Adam Bielan mellett – a PiS múlt őszi választási sikerének kovácsaként tartanak számon.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke közölte, hogy valószínűleg november 26-án, a helyhatósági választások második fordulójával egy időben rendeznék meg az előre hozott választásokat, amennyiben kudarccal végződne az új kormánytöbbség kialakításának kísérlete.

Zuhan a zloty

A zloty két hónapja nem tapasztalt mélypontra zuhant azután, hogy a Kaczynski vezette kormány múlt csütörtökön elvesztette parlamenti többségét, miután beszüntette az együttműködést második legerősebb koalíciós partnerével, a baloldali populista Önvédelemmel.

A lengyel valuta rövid időn belül újra erőre kapott, miután olyan elemzői értékelések láttak napvilágot, amelyek szerint az Önvédelem távozása a koalícióból hozzájárulhat ahhoz, hogy korlátok közé szorítsák a költségvetési hiányt. Elemzők szerint ráadásul a lengyel gazdaság – a legnagyobb feltörekvő gazdaság Közép-Európában – alapjában véve erős. Mint rámutattak, az idei esztendő második negyedévében például 5,5 százalékos éves növekedést produkált.

Keresik a koalíciós partnert

A PiS a parlamentben 25 képviselői hellyel bíró Lengyel Parasztpártot (PSL) szeretné megnyerni új koalíciós partneréül, de ez még nem lesz elegendő a többséghez a 460 fős képviselőházban. Ezért igyekszik rábírni az Önvédelem 15 képviselőjét arra, hogy lépjenek ki frakciójukból, és támogassák a vezető kormánypártot. Kaminski szerint minden esély megvan arra, hogy siker koronázza a PiS e törekvését.

Andrzej Lepper, az Önvédelem vezetője büntetéssel fenyegette meg az esetleges “disszidenseket”, azt állítva, hogy a párt parlamenti képviselői aláírtak egy nyilatkozatot, amely szerint csinos összeget kötelesek fizetni abban az esetben, ha kilépnek a pártból.


Közben az ellenzék fő ereje, a konzervatív liberális Polgári Platform (PO) tiltakozó felvonulást hirdetett meg Varsóba október 7-re, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy fokozza a kormányra nehezedő nyomást, elérendő lemondását, s előre hozott választások kiírását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik