Nagyvilág

Európai Parlament: támadták, védték Gyurcsányt

Több néppárti képviselő élesen bírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a kormány hazugságaival kapcsolatban kiszivárgott hangfelvétel miatt az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén Strasbourgban, ugyanakkor Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának vezetője határozottan kiállt a kormányfő mellett.

Schulz közleménye

Schulz, szocialista frakcióvezető Stras- bourgban közleményt is kiadott, és ebben „visszautasította a magyar sajtó azon állítását, amely szerint a frakcióvezető Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy éven belüli bukását várja”. “A magyar sajtóban megjelent állítások minden alapot nélkülöznek. Soha sem tettem ilyen nyilatkozatot, mert ilyen álláspontot nem is képviseltem soha – áll a közle- ményben – Jó a kapcsolatom a szociáldemokrata állam- és kormány- főkkel az Európai Unió tagországaiban, ideértve termé- szetesen a magyar miniszterelnököt is, akit nagyon tiszte- lek”. Schulz leszö- gezte: „miként én sem élek feltevé- sekkel arról, hogy kormányfők meddig maradjanak hivatal- ban, akképpen sze- encsés lenne, ha a magyar sajtó sem élne feltétele- zésekkel szemé- lyemmel kapcsolat- ban, vagy tenne hamis kijelentéseket az általam képviselt álláspontról”.

Szájer József, a magyar néppárti (Fidesz-MPSZ-MDF-KDNP) delegáció vezetője az Európai Parlament (EP) hétfői plenáris ülésén emlékeztetett arra, hogy a kormányfőt az Európai Néppárt lemondásra szólította fel, de több szocialista politikus, köztük a francia Segolene Royal is bírálta. “Nem lehet európai politika az, hogy hazudjunk” – hangoztatta. Arról is beszélt, hogy a pénzügyminiszter egy utalása szerint Joaquín Almunia EU-biztos is “segített” Budapestnek a tényleges adatok eltakarásában. Szájer – aki az erőszak elleni tiltakozásként fehér ingben jelent meg az EP-ülésen – szolidaritásáról biztosította a kormány ellen tüntetőket, de határozottan elutasította az erőszakot.

Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának vezetője ezzel szemben bátornak nevezte, hogy Gyurcsány kimondott olyasvalamit, amit mások, köztük az ellenzék nem mert kimondani. Hozzátette, a magyar parlament dolga azt eldönteni, helyesen járt-e el a miniszterelnök, amikor a hazugságokat bevallotta. Azt is leszögezte, hogy ha azok, akik a magyar parlament előtt európai zászlót égettek, Szájer Józsefék barátai, akkor a magyar képviselő “nem a megfelelő helyen ül”.

Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) szerint erre úgy reagált, hogy Schulzot rosszul tájékoztatták, mert a miniszterelnöknek éppen hogy nem volt bátorsága a parlament elé állva szólni a hazugságokról. Másrészt Magyarországon senki nem égetett EU-zászlót – hangoztatta, hozzátéve: legalább az EP-ben ragaszkodjanak az igazsághoz.

Lojze Peterle szlovén néppárti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyurcsány csupán frakciója előtt beszélt a hazugságról, nem pedig nagyobb nyilvánosság előtt. Feltette a kérdést, hogy lehet-e így bátorságról, szókimondásról beszélni.

Herczog Edit (MSZP) arról beszélt, hogy Magyarországon demokrácia van, a kormányt demokratikusan választották meg, így az alkotmány és a közrend ellen fordultak azok, akik a kormány ellen léptek fel. „Mindenkinek joga van tüntetni, de utcán nem döntünk kormányt, pontosan azért, mert a jogállamiság ezt nem teszi lehetővé. A mai napon – Szájer József hozzászólás után – közelebb jutottunk ahhoz, hogy tudjuk, kik játszanak a tűzze” – hangoztatta.


Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője írásban adott be egyperces hozzászólást. Szomorúnak és szégyenletesnek nevezte, hogy „az ellenzéki Fidesz immár nemcsak Magyarországon bujtogat, hanem az Európai Parlamentet is harci terepnek használja a magyar kormány ellen. A valós magyarországi helyzet torz, hamis bemutatása súlyosan elbizonytalaníthatja az uniós és gazdasági köröket, több milliárdos kárt okozva az országnak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik