Nagyvilág

Terrorveszély Prágában

Fokozott terroristaveszély miatt Prágában megerősítették a biztonsági intézkedéseket - jelentette be szombaton közleményben Mirek Topolánek cseh kormányfő.

A kommüniké nem részletezte sem magát a fenyegetést, sem pedig a biztonsági intézkedéseket. Ezt követően Ivan Langer belügyminiszter rendkívüli sajtóértekezletén közölte: a kormány Prága ellen készülő terrorista támadás veszélyéről kapott igen komoly információkat, és emiatt a főváros több tucat pontján megerősítették a biztonságot.

Pavel Bem prágai főpolgármester a CTK hírügynökségnek elmondta, hogy megerősítették a biztonságot a cseh főváros legfőbb pontjain, valamint a repülőtéren. Bem szerint a terrortámadás veszélye elsősorban a városközpontot fenyegeti.

Ivan Langer belügyminiszter rendkívüli sajtóértekezletén közölte: a fenyegetés miatt a főváros több tucat pontján megerősítették a biztonságot. Mint mondta, az intézkedések legalább néhány napig érvényben maradnak. Senkit sem vettek őrizetbe a lehetséges terrorveszéllyel kapcsolatban.

A CTK értesülése szerint több tíz olyan épület őrzését rendelték el, amelyeket rendes körülmények között nem vigyáznak. A hírügynökség jelentése szerint fekete egyenruhába öltözött, golyóálló mellényt viselő rendőröket látni Prága utcáin és a Ruzyne repülőtéren félautomata fegyverrel a kezükben.

Topolanek délutáni sajtótájékoztatóján sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó azt az értesülést, hogy a fenyegetés a zsidó újév péntek esti kezdetével van összefüggésben.

Közben kora délután egy ismeretlen telefonáló azzal fenyegetőzött, hogy pokolgép fog robbanni a Nuselsky hídnál lévő alagútban. A megjelölt helyszínen nem találtak robbanószerkezetet. A bombariadó miatt fél órán át szünetelt a metróközlekedés a C vonalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik