Nagyvilág

Libanoni népünnepély kíséri az izraeli csapatkivonást

A Hezbollah hónapok óta rejtőzködő vezetője is beszédet mondott a Bejrútban ünneplő több százezres tömeg előtt, miközben utolsó szakaszához érkezett az izraeli katonák kivonulása.

Több százezer ünneplő libanoni előtt mondott beszédet pénteken Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője, aki június 12-e óta most jelent meg először a nyilvánosság előtt, annak dacára, hogy az izraeliek megfenyegették, hogy megölik. Az „égi győzelem” megünneplésére hosszú tömött sorokban érkeztek a libanoniak az ország távolabbi részeiről. „Isten kegyes volt hozzánk és győzelemre segített minket az ellenséggel szemben” – nyilatkozta a Reutersnek egy fiatal az ünneplők közül, utalva a 34 napos közel-keleti háborúra. Hozzátette: Isten kegyes volt hozzánk abban is, hogy nekünk adta Naszralláhot, ezért együtt ünnepelünk vele.

Haszan Naszralláh, beszédében kifejtette: sokáig vitázott munkatársaival, meg szabad-e kockáztatnia a személyes megjelenést. Bár élt bennük az aggodalom, hogy az izraeliek megragadhatják a lehetőséget a megölésére, bombázhatják a teret, ahol az ünnepség zajlik, mégis a rendezvény megtartása és az ő személyes megjelenése mellett döntöttek, mert – mint mondta – a Hezbollah vezetői, tagjai és szimpatizánsai bizonyítani akarták, hogy “most még bátrabbak, mint a háború előtt és alatt voltak”.

Rejtőzködve él

Izrael régóta célkeresztjében tartja az Irán által támogatott libanoni fegyveres szervezet vezetőjét, ezért Naszrallah rejtőzködve él. A háború kezdete óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, leszámítva egy-két ismeretlen helyen felvett tévényilatkozatát. A Hezbollah hatezer fegyveresét mozgósította a tömegrendezvény védelmére. A libanoni hadsereg is nagy erőket vont össze a rendezvény helyszínének környékén, még légvédelmi ütegeket is odavezényelt.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke nem válaszolt arra a korábban feltett újságírói kérdésre, hogy Izrael megpróbálja-e kihasználni az alkalmat Naszrallah likvidálására, ha a Hezbollah-vezető személyesen feltűnik a rendezvényen.

Itt a zsidó újév

A népünnepélyt, melyet napokkal korábban kezdtek el szervezni, az izraeli katonák kivonulásának befejezésére időzítették. Az ENSZ szerdán jelentette be, hogy a Libanoni Ideiglenes Haderő (UNIFIL) létszáma elérte az ötezer főt, azt a küszöböt, amelyet Izrael feltételnek szabott ahhoz, hogy utolsó katonái is távozzanak Dél-Libanonból. A bejelentés elhangzása után nem sokkal Amir Perec izraeli védelmi miniszter megerősítette, hogy az izraeli katonák több mint két hónapos jelenlét után pénteken, a zsidó újév kezdetéig távoznak Libanon déli részéből.

A 34 napos offenzíva, amelyet részben két izraeli katona július 12-i elrablására hivatkozva, részben a Hezbollah év(tized)ek óta tartó folyamatos rakétatámadásai miatt indított a zsidó állam, nagy károkat okozott a közel-keleti arab ország infrastruktúrájának, de nem tudta szétzúzni a Hezbollah fegyveres erőit, és nem tudta megsemmisíteni a síita szervezet arzenálját.

Veszteségek mindkét oldalon

A libanoni oldalon 1109 ember vesztette életét, rajtuk kívül további 530 Hezbollah-harcos halt meg, ám ez utóbbi izraeli becslést a libanoni gerillaszervezet cáfolja, állításuk szerint mindösszesen 55 katonájukat vesztették el. Az izraeli oldalon 116 katona és 43 civil vesztette életét. A libanoni kormány tájékoztatása szerint a harcokban 3697-en sebesültek meg, a határ túloldaláról 690 sérültről számoltak be. Az izraeli offenzíva és a Hezbollah rakétatámadásai miatt emberek százezreinek kellett elhagynia lakhelyét, derül ki a BBC összeállításából, mely félmillió izraeli és közel egymillió libanoni menekültet említ.

Az emberi tragédiák mellett az anyagi kár is igen jelentős. Libanonban 15 ezer házat ért találat, 900 gyár és más kereskedelmi épület vált használhatatlanná, repülőterek, hidak, benzinkutak tucatjai sínylették meg a bombázásokat és 630 kilométer út vált járhatatlanná. A Hezbollah bombázásai nyomán Izraelben közel 300 lakóház és gyárépület sérült meg. A háború alatt közel hétezer izraeli bomba csapódott be Libanonba, míg a Hezbollah 3700 rakétát lőtt át a határon túlra. Becslések szerint a Libanonban az anyagi kár 4 milliárd dollár, a turizmus visszaesése pedig további 2,5 milliárd dollár kárt okoz az országnak. Az izraeli oldalon 1,1 milliárd dollárra taksálták a háború közvetlen és közvetett költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik