Nagyvilág

Beiktatták hivatalukba a thaiföldi puccs vezetőit

Királyi rendelettel beiktatták pénteken hivatalába a thaiföldi katonai puccs vezetőit. A szertartást közvetítette a thaiföldi tévé is.

A puccsisták vezetője, Szondhi Bunjaratgin tábornok fehér díszegyenruhában volt, letérdelt és fejet hajtott Bhumibol Aduljadedzs király portréja előtt, amely egy virággal borított oltáron volt elhelyezve.


A király rendeletével a puccsisták által létrehozott kormányzó testület, a „demokratikus reformtanács” ideiglenes vezetőjévé nevezte ki Szondhi tábornokot, aki az előző hatalom idején is az uralkodó hűséges hívének számított. Szakértők véleménye szerint a puccs azért volt vértelen, mert az uralkodó támogatja a katonákat.


A kormányfő vagyonosodását vizsgálják


A katonai kormányzat bizottságot hoz létre Thakszin Sinavatra megbuktatott kormányfő, felesége, több rokona, valamint kabinetjének 15 tagja vagyonszerzésének kivizsgálására. Mint a The Nation című bangkoki lap pénteki számában megírta, a hattagú testületben helyet kap két bíró és a thaiföldi központi bank egy korábbi elnöke. A lap a katonai tanács illetékesére hivatkozva sejtetni engedte, hogy az érintetteket bíróság elé állíthatják, amennyiben a bizottság bizonyítottnak találja a korrupciós gyanúkat.


A multimilliárdos Thakszin, aki ellen a tavaly év végén éppen tisztázatlan pénzügyei miatt kezdődtek el Bangkokban az utcai tüntetések, alapítója volt annak a cégnek, amely az ország legnagyobb távközlési vállalatává nőtte ki magát. Ezt a céget adta el adómentesen 1,9 milliárd dollárért januárban egy szingapúri állami befektető vállalatnak. Az ügy felerősítette az utcai kampányt, és bár Thakszin általános választásokat írt ki áprilisra, az ellenzék bojkottja érvénytelenné tette annak eredményét. Az ezt követő több hónapon át tartó politikai patthelyzet feloldására vette át a hatalmat a hadsereg Thaiföldön.

Korlátozott véleménynyilvánítás

Az új vezetés pénteken bejelentette: bezárják azokat a sajtóorgánumokat, amelyek megsértik az általuk bevezetett tilalmi rendelkezéseket. Az intézkedések korlátozták a polgárok számára a véleménynyilvánítást a rádiókban és tévékben, illetve az interneten és SMS formájában, de nem vonatkoztak az újságokra és más sajtókiadványokra. Thanerat Sziritacsanak, a „technológiai” tárca vezetője – aki felelős a rendelkezések érvényesítéséért – úgy nyilatkozott, hogy az új hatalom együttműködésre szólítja a médiát, de a „gyalázkodókat” büntetni kell vállalkozásuk bezárásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik