Nagyvilág

Gyurcsány Berlinbe megy

Angela Merkel német kancellár meghívására hivatalos látogatást tesz pénteken Berlinben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az MTI értesülései szerint Merkel és Gyurcsány mindenekelőtt a kétoldalú kapcsolatokról, továbbá európai uniós ügyekről folytat tárgyalásokat, különös tekintettel arra, hogy a jövő év első felében Németország tölti be az EU soros elnöki tisztségét. A magyar kormányfő tájékoztatást ad a jelenlegi magyarországi belpolitikai helyzetről, amelyet Berlinben nagy figyelemmel követnek, de azzal kapcsolatban semmifajta hivatalos állásfoglalás nem hangzott el.

A program szerint Gyurcsány még az ebédet megelőzően a berlini magyar nagykövetség épületében tanácskozik Peer Steinbrück pénzügyminiszterrel. Ezen tájékoztatja a szociáldemokrata politikust az ország gazdasági és pénzügyi helyzetéről, s ezzel összefüggésben az Európai Bizottság elé terjesztett magyar konvergencia programról.

Ugyanakkor – mint kiszivárgott – tájékoztatást kér azokról a német erőfeszítésekről, amelyek révén az unió által szabott feltételeknek eleget téve az év végéig minden valószínűség szerint sikerül 3 százalék alá csökkenteni a német államháztartási deficitet. Steinbrück korábbi bejelentése szerint a deficit csupán 2,8 százalék lesz az idén.

Lehet, hogy korábban hazajön

Az előzetes programban szerepel rövid találkozó Matthias Platzeckkel, Brandenburg tartomány miniszterelnökével. Platzeck idén áprilisig a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) élén állt, erről a tisztségéről azonban egészségügyi okok miatt kénytelen volt lemondani. A két politikust baráti szálak fűzik egymáshoz, ezen túlmenően Platzeck igazi “Magyarország-rajongónak” számít. Gyurcsány délutáni programja a tekintélyes Bertelsmann Alapítvány Európa Fórumán folytatódik.

A tizedik ilyen jellegű fórumon számos európai ország állam- vagy kormányfője, külügyminisztere vesz részt, napirendjén az Európai Unió jövőjével, az európai alkotmány kérdésével, továbbá az európai kül- és biztonságpolitikával összefüggő kérdések szerepelnek. A fórumot rendkívül jelentősnek beharangozott európai politikai beszédével Merkel kancellár nyitja meg: mindenekelőtt az EU jövőjével kapcsolatos német elképzeléseket, valamint a német uniós elnökségi célkitűzéseket kívánja ismertetni.

Angela Merkel beszédéhez – ugyancsak a program alapján – három miniszterelnök fűz korreferátumot, mégpedig Dominique de Villepin francia, Guy Verhofstadt belga és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök. Az MTI értesülése szerint nem kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc berlini tartózkodását – az otthoni helyzet függvényében – némelyest lerövidítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik