Nagyvilág

Aggódnak a pápa biztonsága miatt

Franco Frattini, az Európai Unió (EU) bel- és igazságügyi biztosa csütörtökön felszólította az unió tagállamait, hogy „vegyék komolyan" a XVI. Benedek elleni fenyegetéseket, és sorakozzanak fel a pápa üzenete mögött.

„Európának egységesen ki kell állnia Ratzinger pápa toleranciaüzenete védelmében”, jelentette ki Frattini a finnországi Tamperében a bel- és igazságügyi miniszterek nem hivatalos találkozóján. Az EU „nagyon komolyan” veszi a Vatikán elleni fenyegetéseket, ezek tartalmát azonban nem részletezte Frattini. A pápának címzett dühödt megnyilatkozásokat „az egész emberiség, nem csupán a kereszténység elleni fenyegetésnek” nevezte.

Az Európai Unió (EU) bel- és igazságügyi biztosa hangsúlyozta, nem tudja elfogadni XVI. Benedek (múlt heti regensburgi) beszédének félremagyarázását, amelynek nyomán világszerte erőszakká fajult támadásokat hajtottak végre templomok ellen.

Az olasz jobboldal, amelyhez Frattini is tartozik, előző nap vitába keveredett Romano Prodi kormányával, azzal vádolva meg, hogy nem fordít kellő gondot a pápa biztonságára XVI. Benedek november végi törökországi látogatása előtt. Több iraki fegyveres csoport, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, hétfőn internetes közleményekben fenyegette meg a pápát és Olaszországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik