Nagyvilág

Pápamerényletre figyelmeztet Agca

Óva inti a pápát törökországi látogatásától Ali Agca, aki 1981-ben megpróbálta meggyilkolni II. János Pált, mert véleménye szerint XVI. Benedek élete nem volna ott biztonságban – közölte szerdán az egykori merénylő ügyvédje.

XVI. Benedekre egyre nagyobb nyomás nehezedik amiatt, hogy egyértelműen kérjen bocsánatot regensburgi előadásában elhangzott kijelentései miatt, amelyekben erőszakos vallásnak festette le az iszlámot, óriási felháborodást váltva ki a muzulmán világban, így Törökországban is, ahol a tervek szerint november végén tesz látogatást. „Mint olyan valaki, aki jól ismeri ezeket a dolgokat, azt mondom, hogy az Ön élete veszélyben forog. Ne jöjjön el Törökországba”, üzente a mostani pápának Ali Agca, akinek szavait jogi képviselője ismertette közlemény formájában.

Egy másik zavaros levélben, amelyet ugyancsak Mustafa Demirbag ügyvéd hozott nyilvánosságra, Agca azt állította, hogy XVI. Benedek egy titkosszolgálatok által szőtt, megvesztegetéssel kapcsolatos összeesküvés áldozata, ezért felszólította, hogy mondjon le a pápai tisztségről, és térjen vissza Németországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik