Nagyvilág

Jobbközép fordulat Svédországban

A Mérsékelt Párt által vezetett ellenzéki jobbközép koalíció nyerte meg a vasárnapi svédországi parlamenti választásokat, véget vetve a szociáldemokraták 12 éve tartó kormányzásának.

A Mérsékelt Párt 41 éves vezetője, Fredrik Reinfeldt, aki a miniszterelnöki tisztség várományosa, vasárnap késő este hívei előtt bejelentette, hogy a jobbközép ellenzék nyerte meg a választásokat. Az 57 éves Göran Persson szociáldemokrata miniszterelnök, egyike Európa legrégebben hatalmon lévő vezetőinek, még vasárnap este beismerte a választási vereséget, és azt mondta, hogy le fog mondani pártja vezetéséről, amelyben kora húszas évei óta aktivan politizál.

A svéd központi választási bizottság által nyilvánosságra hozott csaknem teljes választási eredmény szerint a négypárti jobbközép ellenzéki koalíció a szavazatok 48,1 százalékát nyerte el a szociáldemokraták és szövetségeseik 46,2 százalékával szemben. “Úgy kampányoltunk és úgy is nyertünk, mint új mérsékeltek, és partnereinkkel együtt fogjuk kormányozni Svédországot, mint új mérsékeltek” – mondta összegyűlt híveinek tömege előtt Reinfeldt.

A négypárti ellenzéki tömörülés azt ígérte, hogy több munkaalkalmat fog teremteni a jóléti juttatások megnyirbálásával, de nem lebontásával. A svéd jóléti rendszert a szociáldemokraták teremtették meg, akik az elmúlt hét évtizedből hatban kormányoztak. A választásokat szoros figyelemmel követték az Európai Unió más kormányai is, amelyek szintén a jóléti rendszerek reformjára kényszerülnek az elöregedő népesség és a recsegő-ropogó nyugdíj- és egészségügyi rendszer miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik