Nagyvilág

A pápa beszéde okozhatta egy apáca halálát

Agyonlőttek egy olasz katolikus apácát a szomáliai főváros egyik kórházában. Egy helyi vallási vezető szerint a gyilkossággal valószínűleg a pápa szavait bosszulták meg. Olaszországban fokozták a nemzetbiztonsági készültséget. A világ vezetői vegyesen fogadták a pápa bocsánatkérését.

Orvosi források közlése szerint ismeretlen fegyveresek törtek be a Mogadishu déli részében lévő S.O.S. nő- és gyermekkórházba, és tüzet nyitottak az apácára, majd elmenekültek. A nővér belehalt a sérüléseibe. Az áldozat közel hetven éves volt, és már régóta Szomáliában élt. A lövöldözésben meghalt a kórház biztonsági őre is. A helyi hatóságok közölték, hogy két személyt letartóztattak.


Egy név nélkül nyilatkozó helyi muzulmán vezető véleménye szerint igen nagy a valószínűsége, hogy a gyilkosokat XVI. Benedek szavai miatt érzett dühük vitte rá e bűntett elkövetésére.

Szombaton a Szomália – az egykori olasz gyarmat – nagy részét uraló Iszlám Törvényszékek milíciái az egész muzulmán világot felszólították a pápa meggyilkolására. Egyik vezetőjük szerint mindenkit meg kell ölni, aki megsérti Mohamed prófétát.

Nő a nemzetbiztonsági kockázat

Mindeközben a nemzetbiztonsági készültség szintjének növelését rendelte le az olasz belügyminisztérium vasárnap az ország összes rendőrkapitányságához intézett körlevelében. A körlevél utasítja a rendőrfőnököket, hogy figyeljenek fokozottan oda a radikális muzulmán körökre, megelőzendő az esetleges erőszakos cselekményeket vagy tüntetéseket – közölte az olasz hírügynökség, hozzátéve, hogy az utasítást már szombat éjjel szétküldték.

Vegyes fogadtatás

Ne halassza el Törökországba novemberben tervezett látogatását XVI. Benedek pápa a muzulmán világban kirobbant tiltakozások hatására – kérte egy levélben Abdullah Gül török külügyminiszter. A politikus egy vasárnapi nyilatkozatában hangoztatta, hogy Ankara részéről nem merült fel semmiféle változtatás a katolikus egyházfő útjával kapcsolatban.


A pápának az iszlámra tett bíráló kijelentése miatt vasárnap az iráni Komban bezártak a teológiai iskolák – közölte az állami televízió. A Teherántól délre fekvő város Irán “vallási fővárosa”. A híradás szerint minden teológiai iskola bezárt, jelezve felháborodását. Ezzel egy időben a Tehran Times angol nyelvű iráni lap a pápa szavait úgy értelmezte, hogy “az kódolt felhívás egy új keresztes hadjárat kezdetére”.


A legnagyobb iraki síita politikai tömörülés, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanács (SCIRI) arra szólított fel, hogy a pápa “világosan és becsületesen” kérjen bocsánatot, amiért világszerte megsértette a muzulmánokat. A tanács közleményében hangoztatta, hogy élesen elítéli a kijelentést, egyben felszólította a világ egyházait, hogy az iszlám példáját követve tanítsák a könyörületet és megbocsátást, utasítsák el a gyilkolást és rombolást hirdető szélsőséges tanokat.


Az orosz elnök “felelősségtudatra és mértéktartásra” intette a világvallások vezetőit a Nyolcak soros elnökeként, nyilvánvalóan XVI. Benedek pápának az iszlámra tett s a muszlimok körében felzúdulást keltett megjegyzéseire célozva. Vlagyimir Putyin, aki a Nyolcak parlamenti elnökeit fogadta vasárnap a Fekete-tenger parti Szocsiban, úgy vélekedett, hogy “helyénvaló lenne felelősségtudatra és mértéktartásra felhívni az összes világvallás vezetőit”.

Vegyes fogadtatásra talál a muzulmán világban a pápa vasárnapi sajnálkozása az iszlámmal kapcsolatos hét eleji, Regensburgban tett kijelentései után. Az egyiptomi Muzulmán Testvérek iszlám fundamentalista szervezet elnöke másoknál enyhébb álláspontra helyezkedett. Mohammed Mahdi Akef szerint a keresztényekhez fűződő kapcsolatoknak “jóknak, civilizáltaknak és együttműködőknek” kell maradniuk. “Jóllehet a pápa megjegyzései miatti düh szükségszerű volt, nem tarthat sokáig, mert bár ő a világ katolikus egyházának vezetője, sok európai nem követi. Így amit (a pápa) mond, nem befolyásolja őket.”


Mi a személyes véleménye?

Akef helyettese, Mohammed Habíb szavai szerint XVI. Benedek bocsánatkérését “kielégítőnek tekinthetjük, még ha azt akartuk is, hogy a pápa vázolja fel saját elképzeléseit és gondolatait az iszlámról. Azt mondja, (keddi szavai) nem a személyes véleményét tükrözik. Szeretnénk tudni, mi a személyes véleménye.”


A pápa vasárnap Castel Gandolfóban, nyári rezidenciáján kijelentette: “Mélységesen sajnálom, hogy a regensburgi egyetemen mondott beszéd egyes részletei sértőnek bizonyultak a muzulmánok érzékenységére. Valójában ezek az idézetek egy középkori szövegből valók, és semmilyen formában nem tükrözik személyes gondolataimat.”


Mahmúd Asúr, a szunnita arabok legjelentősebb intézményének, az egyiptomi al-Azhar mecsetnek a volt helyettes vezetője – Habíbbal ellentétben – elégtelennek ítélte XVI. Benedek vasárnapi szavait. “Bocsánatot kell kérnie, mert megsértette az iszlám hitet. Őszintén bocsánatot kell kérnie, kijelentve, hogy hibát követett el” – mondta Asúr az al-Arabíja hírtévének.

Az iszlám tiszteli Krisztust


Libanonban a fő keresztény közösség, a maronita keresztények pátriárkája, Naszrallah Szfeir bíboros úgy vélekedett vasárnap, hogy a pápával szemben megfogalmazott bírálatok “politikaiak”. “Az iszlám általában tiszteli Krisztust mint prófétát. A keresztényeknek és a muzulmánoknak érdekük az együttműködés, különösen Libanonban” – tette hozzá. Libanonnak jelentős keresztény közössége van, amely – a választói névjegyzékekből adódó becslések szerint -a lakosság 38 százalékát alkotja.


Dalil Boubakeur, a franciaországi muzulmánok csúcsszervezetének (CFCM) frissen lemondott elnöke, a párizsi mecset vezetője üdvözölte XVI. Benedek vasárnapi kijelentéseit, megállapítva, hogy az ügy tisztázása iránti kérelmének a pápa ezzel eleget tett. Boubakeur elmondta, hogy kapcsolatba lépett a Vatikánnal, és biztosítékot kapott arra, hogy “a vallásközi párbeszéd folytatódni fog”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik