Nagyvilág

A V4-ek 2007-ben akarják Schengent

A Visegrádi Csoport négy országának államfője ragaszkodik ahhoz, hogy országaik 2007-ben az eredeti terveknek megfelelően a schengeni övezeten belülre kerüljenek - jelentette ki Sólyom László, magyar köztársasági elnök szombaton.

A vendéglátó Václav Klaus szerint egyetértés volt abban, hogy a visegrádi országok diszkriminációnak tekintenék, ha 2007-ben nem kerülnének be a schengeni övezetbe. “Ebben a kérdésben teljes volt köztünk az összhang. Mindnyájan egyformán látjuk a helyzetet” – szögezte le Klaus.

“Nem kívánunk panaszkodni, de úgy véljük semmiképpen sem lenne jó, ha később kapcsolódnánk be a schengeni térségbe” – mondta újságíróknak Lech Kaczynski, lengyel államfő.

A schengeni övezet 2007-re tervezett kiszélesítésének elhalasztásáról a múlt héten nyilatkoztak az Európai Bizottság magas képviselői. Mind a négy köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a visegrádi együttműködést továbbra is szükségesnek és nagyon hasznosnak tartja.

Lech Kaczynski nyilatkozatában leszögezte, hogy minél hamarabb el kell érni a munkaerő szabad áramlása problémájának a megoldását is, s hangsúlyozta: tiszteletben kell tartani azt az elvet, hogy az Európai Unióban minden ország egyenlő jogokkal rendelkezik.

Sólyom László szerint az elnökök abban is egyetértettek, hogy szükség van a Visegrádi Alap megerősítésére, s koordinálni szeretnék lépéseiket annak érdekében is, hogy állampolgáraik vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba.

A Visegrádi Csoport négy országának – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – köztársasági elnöke pénteken és szombaton a csehországi Lányban kétnapos csúcsértekezletet tartott. Klaus megjegyezte: a visegrádi államfői csúcstalálkozó azért volt az idén első ízben kétnapos, hogy a résztvevőknek jobb lehetőségük legyen a napirendi témák megvitatására, s legyen idő kétoldalú találkozókra is. A jövő évi csúcstalálkozó házigazdája Magyarország lesz.

A négy államfő októberben Budapesten az 1956-os magyar forradalom jubileumi ünnepségein is találkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik