Nagyvilág

Árokrendszerrel vennék körül Bagdadot

Ötvenegy holttestet fedeztek fel 24 óra leforgása alatt Bagdad különböző pontjain. Az eddig azonosítatlan áldozatok vélhetően vallási erőszakhullámnak estek áldozatul. Az iraki vezetőség árokrendszer kiépítését tervezi a főváros köré.

Az Irakban állomásozó amerikai csapatok szóvivője, William Caldwell csütörtökön arról számolt be, hogy a megelőző 24 órában “vallási indíttatású erőszakhullám” szedett áldozatokat Bagdadban, melynek 49 ember esett áldozatul. Pénteken el-Anbár tartományban fegyveres támadás áldozata lett egy amerikai tengerészgyalogos, Bagdadtól északnyugatra pedig az út mentén elhelyezett pokolgép ölt meg egy gyalogosan járőröző amerikai katonát.

Az iraki belügyminiszter bejelentette, hogy a közeljövőben fokozzák a biztonsági ellenőrzést Bagdadban, olyan módon, hogy árkokat ásnának a város köré, és ellenőrzési pontokkal vennék körül, értesült a BBC. Így az iraki fővárosban mindössze 28 ellenőrzési ponton keresztül lehetne majd bejutni. A fontosabb helyszínek pedig fegyvereket és robbanószereket kereső eszközökkel is fel lennének szerelve. A Bagdad körüli árokrendszer kialakítása – melynek munkálatait kevesebb, mint három hónapon belül elkezdik – azonban több hónapot is igénybe venne. Az iraki vezetőség azt követően hozta nyilvánosságra a tervet, hogy az utóbbi időben folytatódott az erőszakhullám Bagdadban. Kedd óta összesen száznál több holttestet találtak az iraki fővárosban és környékén, sokukon kínzás nyomai látszottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik