Nagyvilág

Pénzügyi szankciókat vet ki Japán Észak-Koreára

Pénzügyi szankciók bevezetését fontolgatja Japán Észak-Korea ellen, a büntető intézkedéseket hivatalosan a jövő héten jelentik be - közölte Abe Sindzo, a japán kormány kabinetfőtitkára pénteken.

Az észak-koreai tömegpusztító fegyverek fejlesztésében való közreműködéssel gyanúsított csoportok és egyének banki javainak befagyasztásáról szóló döntést Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök várhatóan a jövő keddi kormányülésen jelenti be, egy nappal a kormánypárt elnöki székéért folyó választás előtt – értesült a helyi média.

A választás egyik legesélyesebb jelöltje Abe Sindzo tokiói sajtótájékoztatóján közölte, “kormány most elvben fontolgatja a lépéseket”, s hangoztatta, hogy Japán fokozni szeretné a nemzetközi nyomást Észak-Koreára.

A büntető intézkedések összhangban állnának az ENSZ határozatával, amelyet a júliusi észak-koreai rakétakísérletre válaszolva fogadtak el – nyilatkozták japán illetékesek. Phenjan azzal is felbosszantotta Tokiót, hogy nem mutat semmi hajlandóságot az észak-koreai atomprogramról folyó, megrekedt hatoldalú tárgyalásokhoz való visszatéréshez.

Japán már léptetett életbe büntető intézkedéseket Phehnjannal szemben: hat hónapra megtiltotta az észak-koreai kompok kikötését, így megszűnt az egyetlen közvetlen tengeri utasforgalom a két ország között, továbbá megtiltotta a kommunista állam kormányhivatalnokainak a beutazását az ország területére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik