Nagyvilág

Megdőlhet a svéd szociáldemokrata uralom

Alig néhány nappal a parlamenti választások előtt közel azonos támogatottságot tudhat magáénak Svédországban a szociáldemokrata vezetésű kormánykoalíció és a jobbközép ellenzék, így nagy esély van rá, hogy az országot évtizedek óta irányító szocdemek uralma megdől.

A szociáldemokraták, a Baloldali Párt és a zöldek koalícióját alkotó pártokra összesen a választók 47,9 százaléka adná szavazatát, a konzervatív Mérsékelt Koalíciós Pártra, a liberális Néppártra, a Centrumpártra és a Kereszténydemokrata Pártra pedig 47,3 százalék – állapította meg a SIFO közvélemény-kutató intézet pénteken közzétett felmérése.


Felzárkózó jobbközép

Az elmúlt 74 évből 65-ben a szociáldemokraták kormányozták, így különösen nagy jelentőségű a jobbközép ellenzék felzárkózása. Vasárnap a parlamenti képviselők választásával egy időben önkormányzati választásokat és több népszavazást rendeznek.

A koalíció jelenleg kisebbségben kormányoz, a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt (SAP), a Zöld Környezetvédő Párt (MpG) és a Baloldali Párt (VP) együtt 144 hellyel rendelkezik a 349 fős parlamentben. A pénteken ismertetett felmérés szerint a parlamentbe bejutott hét párt mindegyike ezúttal is elérné a négyszázalékos bejutási küszöböt.

A jólét mögötti gazdasági problémák

Göran Persson szociáldemokrata párti miniszterelnök a pártelnökök televíziós vitájában megismételte felhívását, amiben a konzervatív tábor minden pártjának a tömbök közti együttműködést ajánlott fel a választások utáni időszakra. A kormány élén tíz éve álló Persson a kampányban elsősorban a gazdaság élénkítését és a jóléti állam vívmányainak megőrzését helyezte a középpontba. A jó gazdasági mutatók mögött azonban komoly munkaerő-piaci problémák vannak –hívta fel a figyelmet az ellenzék legerősebb pártját képező konzervatívok vezetője, Frederik Reinfeldt.

A politikus szépítésnek nevezte az ötszázalék körüli hivatalos munkanélküliségi mutatót, szerinte valójában a munkaképes korú lakosság egyötöde nincs jelen a munkaerőpiacon, ennyien élnek különböző állami juttatásokból: munkanélküli segélyből, tartós betegség miatti segélyből, előnyugdíjból vagy átképzés, továbbképzés idejére nyújtott ellátásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik