Nagyvilág

Az EU Romániában vizsgálódik romaügyben

Európai parlamenti képviselők érkeznek a romániai Szászrégenbe, hogy a romákkal szembeni hatósági visszaélés ügyében vizsgálódjanak – adta hírül pénteki számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ), amelynek tényfeltáró riportja hívta fel a figyelmet erre az esetre.

A bukaresti napilap a hét elején közölt tényfeltáró riportot arról, hogy a Maros megyei Szászrégen Abafáji-negyedében a rendőrség különleges egységei védtelen romákra – közöttük nagyon sok nőre és gyerekre – lőttek, súlyosan megsebesítve többeket. Mohácsi Viktória, az Európai Parlament liberális képviselője a riport megjelenése utáni napon személyesen lépett kapcsolatba az írás szerzőivel. Mohácsi Viktória Lévai Katalin szocialista EP-képviselővel együtt hétfőn Szászrégenbe utazik, ahol tájékozódik a történtekről, és nemzetközi sajtóértekezletet is tart.

Az ÚMSZ információi szerint Olli Rehn bővítési biztos személyesen kérte Mohácsi Viktóriát, hogy brüsszeli visszatértekor tájékoztassa a helyszíni tapasztalatairól, mert a csatlakozásig hátramaradt hónapokban behatóbban kívánja tanulmányozni az emberi jogok betartásának kérdését Romániában.

Tisztázatlan esetek

Az említett riport szerint a rendőri és különleges alakulatok (DIAS) tagjaiból álló karhatalmiak és a romák között szeptember 7-én véres összecsapás történt, az első hivatalos bejelentés szerint 15 polgári személy sebesült meg, két rendőr ápolásra szorult. A rendőrség operatív csoportot indított az Abafáji-lakótelepre, hogy a két rendbontót lakásukon azonosítsák és előállítsák. Őket támogatta egy hét főből álló különleges DIAS-alakulat. Ezalatt több személy gyűlt össze az utcán, botokkal és vasvillákkal felfegyverkezve fenyegették a rendőröket, ez utóbbiak állítása szerint megpróbálták lefegyverezni őket. Ekkor kezdődött el a lövöldözés.

Lövéseket adtak le

Az első hivatalos verzió értelmében az utcán levő különleges alakulat tagjai védekezésül és a tömeg szétoszlatására könnygázlövedékeket vetettek be, majd több figyelmeztető lövést adtak le fegyvereikből gumisörétekkel. A rendőrök egy későbbi nyilatkozata szerint az abafájiak belekötöttek az egyik rendőrbe, és bántalmazták őt. A rendőrség egy másnapi sajtótájékoztatón elismerte, hogy a kivonult erők éles lövedékeket is használtak, de csak a levegőbe adtak le ezekkel riasztólövéseket. Azt mondták: az egyik súlyosan sérült roma asszony úgy sebesült meg, hogy a romák megpróbálták elvenni az egyik rendőr puskáját, amely közben elsült.

Az ÚMSZ munkatársai azonban a roma lakossággal beszélgetve egészen más képet kaptak az eseményekről. Az érintettek azt vallották, hogy a rendőrök kérdezés nélkül lőttek rájuk. A még mindig rettegésben levő cigányok hol 29, hol 32 sebesültről beszélnek, vagyis mindenképpen többről, mint amennyit a rendőrség közölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik