Nagyvilág

„Nem Nyitrán kezdődött”

A külügy nem kéri el a bántalmazott nyitrai lány ügyében készült vizsgálati anyagokat a szlovák rendőrségtől, de a magyar diplomáciának „vannak lehetőségei" a tájékozódásra – fogalmazott a Külügyminisztérium szóvivője.

Szlovákiában jogállamiság van, ezért a magyar kormány bízik abban, hogy a Nyitrán tanuló diáklány ügyében a vizsgálat megnyugtató eredményt hoz. Ezt a külügyi szóvivő mondta Budapesten, sajtótájékoztatón. Azt várjuk, hogy minden kétséget kizáróan eloszoljanak azok a kételyek, amelyek az ügyet körüllengik, ez Magyarország és Szlovákia érdeke egyaránt – közölte Polgár Viktor kérdésre válaszolva. A szlovák miniszterelnök és a belügyminiszter kedden bejelentette: a nyitrai magyar diáklányt – állításával ellentétben – nem verték meg augusztus 25-én, és az eset Pozsony szerint megrendezett volt.

Polgár Viktor emlékeztetett arra, hogy az ügyben a nyomozás folytatódik. Újságírói érdeklődésre azt mondta, a magyar kormány nem kéri el a vizsgálati anyagokat Pozsonyból. Mint elhangzott, a magyar diplomáciának „vannak lehetőségei” a tájékozódásra az ügyben. A szóvivő fontosnak nevezte, hogy a nyitrai ügyre Európa is odafigyel. „Úgy beállítani az ügyet, hogy az egész koholmány, nincs mögötte semmi, az nagyon leegyszerűsítő megközelítése a történteknek. A magyarellenesség nem Nyitrával kezdődött” – szögezte le Polgár Viktor.

Találkozók sora

Hozzátette: már akkor sokan kifejezték aggodalmukat, amikor még csak sejteni lehetett, hogy egy, „az európai normákat nem mindenben osztó” párt kerül be a pozsonyi kormánykoalícióba. A szóvivő kitért arra is, hogy Ján Slota magyarellenes kijelentései, Göncz Kinga külügyminiszter ennek kapcsán írt levele jóval megelőzte az augusztus 25-i nyitrai esetet. Kérdésre válaszolva Polgár Viktor elmondta: Magyarország és Szlovákia között egyetértés van abban, hogy Gyurcsány Ferenc és Robert Fico miniszterelnök október elején, a visegrádi országok kormányfői találkozójának keretében kétoldalú megbeszélést is folytasson.

A külügyi szóvivő közölte, hogy Göncz Kinga külügyminiszternek – aki jövő hétfőn utazik New Yorkba az ENSZ-közgyűlésre – egyhetes amerikai útja során számos multilaterális szervezet ülésén „lesz módja beszélgetni” szlovák partnerével, Ján Kubissal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik