Nagyvilág

Magyar hatalomátvétel Afganisztánban

A magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) csütörtökön megkezdte a hollandoktól az afganisztáni tábor átvételét - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

„A mai nap váltópont, hiszen a hollandoktól ma vettük át hivatalosan a tábort” – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter hozzátéve, hogy a hollandok még a táborban maradnak október 1-jéig, de utána a magyar alakulat már önállóan látja el feladatát. A miniszter kedden utazott Afganisztánba, ahol megtekintette a magyar tartományi újjáépítési csoport táborhelyét, megismerkedett az ott szolgálatot teljesítő magyar katonák körülményeivel, valamint hivatalosan átvette a hollandoktól a Baghlan tartományban lévő Puli-Humri tábort.

Zsigmond Kálmán ezredes, a magyar PRT-parancsnok azt közölte: jelenleg is folyik a tábor átadása-átvétele, körülbelül 40 százalékban már átvették a feladatokat. Mint mondta, a magyar PRT képessége szinte ugyanaz, mint a hollandoké, tehát képesek lesznek ugyanazokat a feladatokat ellátni, mint a hollandok. Nehézségként említette, hogy a hollandok kétéves tapasztalatát a magyar katonáknak rendkívül rövid idő alatt kell elsajátítaniuk, de azt gondolja, október 1-jéig tisztességesen át tudják venni a tábort és képesek lesznek eredményesen végezni a feladatunkat.

Csak álinformációkat ne!

Arra az újságírói kérdésre, mit kérnek a katonák, kijelentette: Afganisztán a világ egyik forró pontja, és biztonság tekintetében “az, ami katona-szemmel biztosított kell, hogy legyen, az rendelkezésre áll”. Ha azt kérdi tőlem, mondjam meg, mit kérnek a katonák Magyarországtól, akkor azt kérném, hogy az álinformációkat, hírkeltéseket legyenek szívesek nem terjeszteni – mondta. Hozzátette: a Magyar Honvédségnél és a PRT parancsnokságánál az erre jogosultak a megfelelő tájékoztatást megadják.

Jelenleg 84 magyar katona van a táborban, pénteken további 72 érkezik, velük mennek a tolmácsok is. A magyar kontingens október 1-jére eléri kezdeti műveleti képességét, 2007. április 1-jére pedig 172 fővel a teljes műveleti képességet. Az úgynevezett tartományi újjáépítési csoportok (Provincial Reconstruction Team – PRT) az Afganisztánban jelen lévő nemzetközi erők Kabulon kívüli jelenlétének szervezeti formái, céljuk a tartományok stabilizációjának és biztonságának erősítése, illetve a humanitárius tevékenység és újjáépítés feltételeinek megteremtése és koordinálása. A csoportokban civil és katonai erők együttesen vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik