Nagyvilág

Lengyelország erősítést küld Afganisztánba

Lengyelország további legalább 900 katonával egészíti ki az afganisztáni NATO-erőkben részt vevő százfős kontingensét, válaszul az észak-atlanti szervezet csapaterősítést kérő felhívására.

Lengyelország ezzel elsőként reagál a NATO-tagországok vezérkari főnökeinek múlt hét végi közös következtetésére, amely szerint a tálib lázadók egyre hevesebb támadásai ellen a szövetség vezette, jelenleg 20 ezer fős nemzetközi biztonsági erőnek (ISAF) 2000-2500 további katonára van szüksége. Egy NATO-szóvivő szerdai nyilatkozata szerint hetekbe is beletelhet, amíg a tagországok megteszik felajánlásaikat, noha az erősítésre azonnal szükség volna.

Radoslaw Sikorski védelmi miniszter bejelentette: „Jövő év februárjától több mint ezer lengyel katona fog szolgálni Afganisztánban. Főként az ország keleti részén végrehajtandó hadműveletekben veszünk részt”. Az új kontingens egy gépesített zászlóalj lesz, és ugyanott, a bagrami amerikai légitámaszponton állomásozik majd, mint a már Afganisztánban lévő száz lengyel katona – tette hozzá.

Lengyelország 2005-ben már elhatározta, hogy 2007-ben küld további ezer katonát Afganisztánba, de Sikorski idén júniusban úgy nyilatkozott, hogy ennek a számnak csak a fele jöhet szóba. Bár korábban felmerült Varsóban, hogy Lengyelország csökkenti az iraki nemzetközi koalíciós erőkben részt vevő katonáinak számát – jelenleg 900 fős az ottani kontingens –, de a miniszter a mostani washingtoni tájékoztatóban hangsúlyozta, hogy az Afganisztánnal kapcsolatos döntés nem függ össze az iraki csapatokkal, az esetleges iraki kivonásról később döntenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik