Nagyvilág

Németország is bekapcsolódik a libanoni békefenntartásba

Jóváhagyta a német kormány a libanoni békefenntartásban való közreműködést. Németország különlegesen érdekelt a térség stabilitásában – nyilatkozta Angela Merkel kancellár.

Elfogadta a berlini kormány, hogy a Bundeswehr is közreműködjön a libanoni ENSZ-békefenntartásban – jelentette be szerdán Angela Merkel kancellár. „Németországnak vállalnia kell a békefenntartásban való nemzetközi felelősségét” – hangsúlyozta Merkel. A kancellár asszony „történelmi küldetésről” beszélt a sajtókonferencián, amelyen részt vett Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Franz Josef Jung védelmi miniszter is. Merkel szerint nem volt könnyű döntés, demindenképp meg kellett hozni, mert Németország különleges felelősséggel tartozik Izrael létezési jogának biztosításáért, sőt a térségben kialakult válság tartós rendezését is elő kívánja segíteni.


A döntés szerint a német hadsereg, a Bundeswehr 2400 katonával vesz részt a világszervezet missziójában, mindenekelőtt azoknak a haditengerészeti feladatoknak az ellátásában, amelyek a Hezbollah síita gerillaszervezettel szembeni fegyverembargó betartatását célozzák. A libanoni békefenntartó tevékenységen kívül a német kormány arról is döntött, hogy további egy évvel meghosszabbítja a NATO vezette afganisztáni biztonsági erőkben (ISAF) szolgálatot teljesítő, 2900 fős német kontingens mandátumát.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik