Nagyvilág

Svájci szakértőket követel Szaddám

Független országok, köztük Svájc szakértőinek bevonását követeli Szaddám Husszein volt iraki diktátor a vád tanúi által említett bizonyítékok hitelességének ellenőrzésére.

A vád tanúinak meghallgatásával folytatódott kedden Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor pere. Szaddámot és hat vádlott-társát ügyészség azzal vádolja, hogy 180 ezer kurd halálát okozták az 1987 és 1988 között Észak-Irakban végrehajtott Anfal-hadművelet során.

Újabb bizonyítékok

Egy kurd tanú, Abdul Gafúr, akinek a faluját a volt diktátor csapatai lerombolták, a tárgyaláson elmondta, hogy anyját és húgait az észak-iraki Szulejmaníja közelében található Szejdar falutól 200 kilométerre lévő sivatagi tömegsírban találták meg, személyazonossági irataikkal együtt. Szaddám védelmébe vette a kurd lázadók elleni hadjáratot, és azt kiáltotta, mielőtt a bíró kikapcsoltatta a mikrofonját: “Irán és a cionizmus ügynökei vagytok! Szétverjük a fejeteket!”

A tanú a diktátoron köszörülve nyelvét – “Gratulálok, Szaddám Huszein! Végre ketrecben vagy” – mondta, majd elmesélte, hogy hozzátartozói holttestét 15 évvel később egy tömegsírban találták meg.

Szaddám nyugodtan hallgatta a tanút, azonban dühösen kelt ki, amikor az egyik ügyvéd a pesmergákat – kurd harcosokat – a zsarnoksága ellen küzdő szabadságharcosoknak nevezte. “1961-től 2003-ig a lázadás lázadás volt. Mutasson nekem egy országot, ahol lázadás tört ki és nem vetették be a hadsereget” – mondta a volt elnök, aki nemzetközi szakértőket követelt Gafúr által benyújtott bizonyítékok hitelességének megállapítására.
Október 16-án hirdetnek ítéletet


Halál várhat rájuk

Szaddám és hat vádlott-társa, közölték: a támadások legitim katonai csapások voltak a síita Irán mellett harcoló kurdok ellen, amellyel Bagdad a 80-as években háborúban állt. A 69 éves Szaddám, unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd (Vegyi Ali), valamint öt volt parancsnok fejére akár halálbüntetés is kiszabható, ha a bíróság bűnösnek találja őket az Anfal-hadművelet során elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben. A tárgyalást kedden a vád négy tanújának meghallgatása után elnapolták. A következő – hatodik – tárgyalási napot szerdára tűzték ki.

Szaddám Huszein és hét vádlott-társának első perében október 16-án várható az ítélethirdetés. Ebben a perben Dudzsail város 148 síita muzulmán lakosának megölésével vádolják őket, miután 1982-ben a városban sikertelen merényletet követtek el az iraki diktátor ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik