Nagyvilág

Robbanás a damaszkuszi amerikai nagykövetségen

Négy, vallási jelszavakat kiabáló fegyveres támadta meg kedden az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövetségét, a támadást visszaverték, egy biztonsági őr és a támadók életüket vesztették.

Az amerikai külügyminisztérium is megerősítette, hogy véget ért a követség elleni támadás. Bászam Abdul-Mádzsid belügyminiszter szerint három támadó halt meg, más szíriai tisztviselők szerint mind a négy. Szemtanúk szerint legalább egy szíriai biztonsági őr életét vesztette. Helyi tisztviselők szerint az amerikai nagykövetség minden diplomatája biztonságban van.


Kisebb csoport támadása


A körzetben, ahol több diplomáciai képviselet is van, sűrű füst terjengett, és heves géppisztoly-lövöldözés volt hallható. Egy nyugati diplomata elmondása szerint az amerikai képviseletet több aknalövéssel vették célba, amit nagy robbanások kísértek.


Szemtanúk mondták el, hogy a helyi biztonsági erők bekerítették a nagykövetséget, és lezárták a térséget. Az amerikai diplomáciai képviselet a főváros Ravda negyedében található, ahol számos biztonsági létesítmény, magas rangú szíriai tisztviselők lakásai, valamint külföldi nagykövetségek épületei találhatók. Peter Ford damaszkuszi brit nagykövet véleménye szerint nem egy jelentősebb, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre jellemző akcióról van szó, hanem egy kisebb csoport támadásáról.


Biztonságban a magyar nagykövetség


Medgyes Péter a damaszkuszi magyar nagykövet elmondta, hogy a magyar képviselet mintegy öt kilométerre van az amerikaitól, s a magyarok teljes nyugalomban és biztonságban vannak. Arra kérdésre, kérik-e a magyar képviselet megerősítését, azt válaszolta, hogy ez egyelőre nem tűnik szükségesnek, mert a jelek szerint egyedi akcióról volt szó. A szíriai hatóságok egyébként ilyenkor mindig maguk küldenek erősítést, ha jónak látják. Így történt például ez év februárjában, a Mohamed-karikatúrák miatti felháborodáskor, amikor a damaszkuszi dán nagykövetségnél tiltakozók zászlót égettek, majd rátámadtak a képviseletre.


A szír főváros az elmúlt néhány évben számos bombatámadás célpontja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik