Nagyvilág

Terrortól szorongó amerikaiak

Minden második amerikai szorong egy esetleges újabb terrortámadás miatt, és a többség szerint van is miért aggódni. A lakosság 73 százaléka szerint például az Egyesült Államok nem kellően felkészült egy vegyi vagy biológiai fegyverrel végrehajtott támadással szemben.

Bár 2001 óta nem történt terrorista merénylet az Egyesült Államok területén, sok amerikai nem csillapodó félelemben él újabb merénylettől tartva. A CBS/The New York Times felmérése szerint a 2001. szeptember 11. terrortámadások, 9/11 után nem volt olyan nap, amikor az amerikaiak nagyobb biztonságban érezték volna magukat, mint a merényletek előtt.

A megkérdezettek 54 százaléka úgy érzi, hogy általánosságban biztonságban van, 46 százaléknak viszont szorongás, veszélyérzet árnyékolja be napjait. Az emberek 39 százaléka szerint csökkent a biztonság, ezzel szemben csak 14 százalék szerint erősödött, 47 százalék nem érez változást. Az iraki háborúról az amerikaiak 48 százaléka vélekedik úgy, hogy rontott a terrorfenyegetettségen, és csak 12 százalék szerint javult a helyzet. Minden negyedik amerikai ideges és ingerlékeny a terroristaveszély miatt.

A nők nagyobb hányada érzi úgy, hogy a megváltozott körülmények kedvezőtlenül befolyásolták az életét. A válaszolók 54 százalékának meggyőződése, hogy az afganisztáni és az iraki háború táptalajul szolgált a terroristák szaporodásához, csak 15 százalék hiszi, hogy ezek a háborúk csökkentették a terroristák számát.

Bizakodók és pesszimisták

A 2001. évi terrortámadások ötödik évfordulóján végzett közvélemény-kutatás szerint a Bush-kormány globális terrorellenes háborújáról egyre erősödik a pesszimista vélemény; minden korábbinál nagyobb hányad, 21 százalék látja úgy, hogy Amerika elveszíti ezt a háborút. 36 százalék hisz az Egyesült Államok győzelmében, 38 százalék nem lát senkit győztesnek. Az amerikaiaknak csak kevesebb mint fele bizonyos abban, hogy az Egyesült Államok elkapja Oszama bin Laden terrorista vezért, aki feltehetőleg a 9/11-es merényletek kitervelője volt.

A több mint 1200 megkérdezett felnőtt többsége, 55 százaléka azonban mindezek ellenére helyesli George Bush terrorellenes stratégiáját. Ez a mutató az utóbbi évben a legmagasabb, de messze elmarad a 2001. decemberi 90 százalékos értéktől. Az amerikaiak 49 százaléka felkészültnek hiszi országát egy esetleges újabb merénylet ellen, 43 százalék kételkedik ebben. Különösen egy biológiai vagy vegyi fegyverrel végrehajtott támadástól tartanak, a lakosság 73 százaléka szerint erre nincs felkészülve az ország. Az újabb támadás lehetőségét már csak 59 százalék tartja valószínűnek, arányuk közvetlenül 9/11 után 78 százalék volt.

Az Egyesült Államok északkeleti partján élők aggódnak leginkább, a közép-nyugati országrész népessége kevésbé fél a merénylettől. Tíz amerikaiból hat mindenesetre úgy véli, hogy a kormány mindent megtett egy újabb támadást elhárítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik