Nagyvilág

Újabb támadásra figyelmeztet az al-Kaida

Az al-Kaida első és második számú vezetője is videoüzenetet küldött hívei és ellenségei számára öt évvel a New York-i terrortámadás után.

Oszama bin Ladent mutató videofelvételt sugárzott vasárnap este az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió. A felvételen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat mosolygó vezére látható az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott támadások tervezőinek a társaságában. Az al-Dzsazíra részleteket közölt egy olyan 55 perces videofilmből, amelyet az al-Kaida azon az internetes honlapon jelentetett meg, amelyen bin Laden rendszerint küldi a világnak szánt üzeneteit. A filmkockákat angol nyelvű feliratozással látták el, és a képsorokon feltűnik az al-Kaida emblémája is.

Az Egyesült Államokkal szembeni még nagyobb ellenállásra buzdítja a muzulmánokat Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorhálózat második számú vezetője is egy új videofelvételen, amelyet a CNN amerikai hírtelevízió mutatott be hétfőn, a 2001. évi Amerika-ellenes terrortámadások ötödik évfordulóján. „Vezetőitek eltitkolják előletek a csapás valódi nagyságát. Allah engedélyével és irányításával megérett az idő újabb eseményekre” – jelenti ki Zavahri a felvételen, amelyet az amerikai hírügynökség nem talált meg egyetlen olyan internetes oldalon sem, amelyen al-Kaida-vezetők általában üzeneteket szoktak közvetíteni.

A felvétel frissnek tűnik, tudniillik Zavahri utal Izrael most nyári libanoni bombázásaira és izraeli katonák foglyul ejtésére, amelyet a Hezbollah libanoni szervezet, illetve gázai övezetbeli palesztin szélsőségesek hajtottak végre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik