Nagyvilág

Amerikai feketelistán egy iráni bank

Az Iránra gyakorolt nyomás fokozásának jegyében a Bush-kormányzat megtiltotta az amerikai pénzintézeteknek, hogy bármiféle üzleti kapcsolatba lépjenek az egyik legnagyobb iráni bankkal - jelentette be Stuart Levey, az amerikai pénzügyminisztérium államtitkára pénteken.

A Bank Saderat nevű állami tulajdonú pénzintézetről van szó, amelynek mintegy 3400 fiókkal rendelkezik. Az amerikai kormányzat gyanúja szerint az iráni kormány arra használja fel a bankot, hogy pénzt juttasson el rajta keresztül terroristáknak. Levey név szerint is említette a címzettek között a Hezbollah libanoni síita szervezetet, a Hamász palesztin radikális mozgalmat és a palesztin Iszlám Dzsihádot.

A Bank Saderat ezentúl semmilyen formában, így harmadik ország pénzintézetén keresztül sem hajthat végre semmiféle tranzakciót az amerikai pénzpiacokon. A döntésnek az a célja, hogy az iráni bankot akadályozzák a terrorista csoportok finanszírozásában – mondta Levey az American Enterprise Institute konzervatív agytröszt konferenciáján.

Az államtitkár beszédjében rámutatott: a tömegpusztító fegyverek birtoklására törekvő terroristák és a terrorizmust támogató államok túl veszélyes kombinációt alkotnak ahhoz, hogy a civilizált világ ne vegyen tudomást róluk. Úgy vélte, meg kell akadályozni, hogy Irán a nemzetközi banki és pénzügyi rendszer révén valósítsa meg veszélyes politikáját.

Ez csak az első lépés

Levey a hét végén európai útra indul, hogy tárgyalópartnereivel megvitassa annak lehetőségeit, miként korlátozhatnák még jobban Irán hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez. A pénteki konferencián beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok világszerte sürgeti a pénzintézeteket, hogy hagyjanak fel mindenféle ügylettel Észak-Korea esetében.

Az amerikai külügyminisztérium nem hagyott kétségeket afelől, hogy a Bank Saderat elleni döntés része egy szélesebb erőfeszítésnek, amely Irán nukleáris ambícióinak megfékezésére irányul. Sean McCormack külügyi szóvivő azt mondta, hogy ez csak egy példa a rendelkezésre álló különböző szintek választékából, amellyel nem csak az Egyesült Államok, hanem más országok is magatartásának megváltoztatására kényszeríthetik az iráni vezetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik