Nagyvilág

Bush: anthraxtámadást előztek meg a CIA-börtönökkel

Egy lépfenetámadástól is sikerült megmenteni az Egyesült Államokat a CIA titkos külföldi börtöneiben fogva tartott terroristagyanús személyek vallomásai alapján – mondta el George Bush elnök a CBS televíziónak csütörtökön.

Bush a héten ismerte el nyilvánosan, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos külföldi börtönöket működtet, amelyekben terrorizmussal gyanúsított személyeket vallatnak. Az elnök védelmébe vette a CIA titokban tartott vallatási-kihallgatási módszereit, a Fehér Ház pedig a bejelentéssel egy időben a titkos börtönök létezését igazoló korábban zárolt dokumentumokat tett közzé arról, hogy az amerikai felderítés milyen értékes információkhoz jutott a titokban fogva tartott személyektől.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek ötödik évfordulója alkalmából adott különinterjúban Bush kifejtette: bejelentése nem annak hallgatólagos elismerése, hogy a titkos börtönökben őrzött személyek fogva tartása és kihallgatása helytelen volt. „Ez annak hallgatólagos elismerése, hogy bátran felléptünk olyan információk beszerzése érdekében, amelyek segítségével meg tudjuk védeni az amerikai népet” – tette hozzá.

George Bush kifejtette: a tervezett antraxtámadáson kívül egy olyan merénylet tervére is fényt derített a CIA, amely szerint délkelet-ázsiai merénylők repülőgépes robbantásokat hajtottak volna végre Amerika nyugati partjainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik