Nagyvilág

Új szabály az európai utasok adatvédelmére

Újratárgyalja az EP azt az európai utasok adatainak nyilvántartásáról és átadásáról szóló EU-USA megállapodást, melyet a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc jegyében kötötték, és melynek hatálya ebben a hónapban lejár.

Az európai utasok adatainak védelmét, az adatnyilvántartás ésszerűségét és arányosságát szeretné biztosítani az EP az utasadatok átadásáról szóló EU-USA megállapodás újratárgyalásakor.

Szeptember 30-ig kell tető alá hozni az utasok adatainak nyilvántartásáról és átadásáról szóló új EU-USA megállapodást, miután az Európai Bíróság ezzel a hatállyal semmisítette meg a mostani egyezményt. A megállapodás szerint az utasadatok rögzítése és átadása „a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés, többek között a szervezett bűnözés elleni küzdelem” érdekében szükséges.

A parlament szerint el kell kerülni, hogy 2006. október 1-jétől európai szintű joghézag alakuljon ki az utasnyilvántartási adatok átadása területén, és biztosítani kell, hogy az utasok jogai az Egyesült Államok kormánya által benyújtott egyoldalú kötelezettségvállalásokban foglaltaknál nagyobb mértékű védelmet élvezzenek.

Az adatgyűjtés célja

Az EP szerint korlátozni kell a lekérhető adatok mennyiségét, és szűrni kell az érzékeny adatokat, a légitársaságoknak pedig csak a rendelkezésükre álló adatokat kell átadniuk.

A képviselők egyértelműen meghatároznák, mi lehet az adatgyűjtés célja. „Kezdetben csupán a terrorizmus elleni küzdelemről volt szó, azután a nemzetközi bűnözés elleni harcról, legutóbb pedig a madárinfluenza terjedésének megfékezéséről. Vajon várható-e, hogy a jövőben általános, mindenkire kiterjedő biztonsági átvilágításra kerül sor, és hogy egy repülőút alkalmával bármilyen bűncselekmény, például adóbűntett, vagy személyes kábítószer-használat miatti börtönbüntetés vonatkozásában megvizsgálhatják az utasokat?” – kérdezi a témafelelős, a holland, liberális Sophia in’t Veld a jelentés indokolásában.

A jogalkotási eljárási problémák megoldása érdekében a képviselők szerint az unió felépítésének egyes „pillérei” közötti mesterséges megosztottságot „egy egységes, pillérek közötti adatvédelmi keret létrehozásával kell elkerülni, egy az EU-Szerződés 42. cikke szerinti áthidaló záradék révén. Ez biztosíthatná, hogy az új megállapodást az Európai Parlamenttel társulva és a Bíróság jogi felügyelete mellett lehessen meghozni” – áll a jelentésben.

Megsemmisített ítélet

Az EP 2004 szeptemberében az Európai Bíróságnál kérte az Európai Közösség és az USA közötti, utasnyilvántartásról szóló megállapodás, valamint az utasadatok védelméről szóló bizottsági döntés megsemmisítését. A megállapodás ugyanis a képviselők szerint sérti az arányosság elvét, nem biztosít megfelelő adatvédelmet, ezen kívül a parlamentet hozzájárulási, s nem csak konzultációs jog illette volna meg a kérdésben.


A bíróság 2006 májusában ez utóbbi, eljárási kifogásnak helyt adva (a tartalmat nem vizsgálva) 2006. szeptember 30-ai hatállyal megsemmisítette a nemzetközi megállapodást. A Tanács júniusban azt javasolta, hogy a korábbihoz képest más jogi alapon (a parlament hatáskörét kikerülve), de azonos tartalommal tárgyalják újra az utasnyilvántartási adatok átadásáról szóló EU-USA megállapodást.


Ez – csakúgy, mint az eredeti egyezmény – 2007 novemberéig lenne hatályos. Franco Frattini igazságügyi biztos egyébként – az EP többszöri ellenkezése dacára – nemrégiben külön, az unión belüli összes repülőjáratra kiterjedő EU-s utasadat-nyilvántartási rendszer bevezetését javasolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik