Nagyvilág

Európai üggyé válhat Slota

Ha nem történik kedvező változás, az európai szocialista frakció javasolni fogja, hogy az Európai Parlament tűzze napirendjére a szlovákiai helyzet megvitatását – tudta meg a Népszava Tabajdi Csabától, az MSZP delegációvezetőjétől.

Az uniós testület Tabajdi által vezetett kisebbségügyi munkacsoportja a szlovák euroképviselők ellenében egyhangúan úgy foglalt állást, hogy a kisebbségekkel szemben elkövetett jogsértések nem tekinthetők belügynek, azokkal az uniós intézményeknek foglalkozniuk kell. Az EP konzervatív, szocialista és liberális csoportjának vezetői már a múlt héten nyilvánosan elítélték és aggasztónak minősítették a Szlovákiában elharapódzó gyűlületbeszédet és erőszakos cselekményeket.

Tabajdi szerint az Európai Parlament számára az lenne a megnyugtató megoldás, ha Robert Fico szakítana Jan Slotával, valamint pártjával, és a valódi felbújtókat, nem pedig a szlovákiai magyarok pártját vádolná az incidensek kirobbantásával.

A szlovák kormányfő csütörtökön Brüsszelbe látogat, ahol tárgyal José Manuel Barroso bizottsági elnökkel is. „Ha Barroso a nyilvánosság előtt nem teszi világossá, hogy Európa milyen értékek képviseletét várja el Pozsonytól, akkor komoly csorbát ejt az általa vezetett testület tekintélyén” – fogalmazott a lapnak Tabajdi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik