Nagyvilág

Barroso: az EU figyel a szlovák helyzetre

Szoros figyelemmel követi az Európai Bizottság a szlovákiai helyzetet a jövőben is, ugyanakkor egyértelmű kötelezettség-vállalást kapott arra, hogy a kormány nem tűri el a szélsőséges, jogellenes cselekedeteket.

José Manuel Durao Barroso, az EU végrehajtó testületének elnöke csütörtökön Brüsszelben Robert Fico szlovák miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után kitűnőnek és nyíltnak jellemezte eszmecseréjüket, amelyen elmondása szerint jelezte: fontos, hogy az alapvető jogokat az Európai Unió minden tagállamában maradéktalanul betartsák, miközben felbukkantak bizonyos aggodalmak a szlovákiai magyar- és roma kisebbségek tagjai elleni incidensekkel kapcsolatban. Hozzátette, Fico eltökéltnek mondta magát, hogy hazájában garantálják a legfontosabb jogokat.

Barroso nem hagyott kétséget afelől, hogy teljes értékű partnerként kezeli a pozsonyi koalíciót. Brüsszel továbbra is együtt kíván dolgozni a szlovák kormánnyal és hatóságokkal a közös uniós célok elérése érdekében – fogalmazott.

Egy kérdésre válaszolva Barroso elmondta: az EU minden tagországától, így a szlovák és a magyar kormánytól is azt várja, hogy tegyenek meg mindent a feszültségek csökkentése, a rasszista, idegengyűlölő megnyilvánulások elkerülése érdekében. Hangoztatta azt, hogy az alapvető jogok betartása nem lehet kétoldalú kérdés, nem lehet tárgyalások témája, az az Európai Unió együttműködésének alapköve, és minden tagállamnak teljesítenie kell. “Az idegengyűlölet, az ostoba nacionalizmus, a társadalmi gyűlölet sehol nem elfogadható, azok ellen minden uniós ország vezetőjének küzdenie kell” – szögezte le a bizottsági elnök.

Fico megismételte, hogy kormánya szigorúan fellép minden szélsőséges cselekmény ellen, elítéli azokat, és igyekszik megbüntetni a felelősöket, illetve segíteni az áldozatokat. Kijelentette ugyanakkor, hogy semmilyen kapcsolatot nem lát a – fogalmazása szerint egyedi esetekként kezelendő – magyar- vagy romaellenes cselekmények, valamint aközött, hogy a kormányban helyett kapott Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja. Azt mondta, hogy hasonló esetek Magyarországon is történnek, és ott senki nem keres politikai kapcsolatot az incidensek mögött. Hozzátette – és ezzel Barroso is egyetértett -, hogy az EU minden országában előfordulhatnak és elő is fordulnak hasonló esetek.

A szlovák kormányfő burkoltan megismételte a szlovákiai magyar politikusok elleni vádját is, kijelentve, hogy meggyőződése szerint az előző kormány egyes vesztes pártjai megpróbálnak visszaélni a helyzettel. Fico megerősítette, hogy október elején találkozik magyar kollégájával.

Barroso hangoztatta, hogy Brüsszel támogatja mindazokat a reformokat, amelyek összhangban vannak az uniós versenyképesség-javító, szociális és környezetvédelmi politikával. Üdvözölte továbbá, hogy Pozsony továbbra is 2009-től tervezi bevezetni az eurót, és megerősítette, hogy Szlovákia a következő hét évben is jelentős támogatásra számíthat az unió felzárkóztatási pénzalapjaiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik