Nagyvilág

Fiú utód a japán császári családban

Több mint 40 év óta először kisfiú született szerdán a japán császári családban.


Kiko hercegnő, a császár kisebbik fiának, Akisino hercegnek a felesége császármetszéssel hozta világra az újszülöttet. A trónöröklési sorrendben – nagybátyja, Naruhito herceg és édesapja, Akisino herceg után – harmadik helyen álló kisfiú megszületésével valószínűleg elcsitulnak azok a viták, amelyek szerint törvényt kellene módosítani annak érdekében, hogy a császár valamelyik lányunokája foglalhassa el a Krizantém trónt. A több ezer éves Krizantém trón a jelenlegi törvények szerint csak férfiágon öröklődik.

A japán császári családnak nincs politikai hatalma, és a Japán vereségével véget ért II. világháború után Hirohito császár lemondott isteni eredetéről. Mindazonáltal Japánban a császári családot szeretik, és a monarchia intézményét mély tisztelet övezi. A világ legrégebbi, 2600 éves dinasztiája Amateraszu napistennőtől eredezteti magát. Japán 125 császára közül nyolcan voltak nők, közülük az utolsó az XVIII. században uralkodott.

A Krizantém trón birtokosai többnyire szimbolikus figurák voltak, a valódi hatalmat vagy egy befolyásos család vagy egy katonai vezető, sógun gyakorolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik