Nagyvilág

Bush elismerte a titkos CIA-börtönök létezését

George Bush amerikai elnök szerdán ismerte el első ízben a Központi Hírszerző Ügynökség azon titkos külföldi börtöneinek létezését, amelyekben terrorizmussal gyanúsított személyeket vallatnak.

Az elnök védelmébe vette a CIA-nak a legfontosabb gyanúsítottakra alkalmazott titkos vallatási-kihallgatási gyakorlatát, amely, mint hangsúlyozta, a biztonságra nézve alapvetően fontos információkhoz juttatja a hatóságokat. Bejelentette, hogy az al-Kaida 14 kulcsfiguráját – köztük a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások tervének a kidolgozóját a guantánamói fogolytáborba szállították át és ott felelősségre vonják őket.

Hangoztatta, hogy a CIA csupán kis számú külföldi gyanúsított kihallgatását végzi más országokban, s olyan gyanúsítottakról van szó, akiket felelősség terhel a szeptember 11-i terrortámadásokért, vagy az 1998-as kenyai és tanzániai követségrobbantásokért, illetve a Cole amerikai hadihajó elleni ádeni robbantásos merényletért.

Bush szükségesnek nevezte, hogy ezeket az embereket olyan miliőbe helyezzék, ahol titkokban őrizhetik és vallathatják őket a szakértők. “Ez a program lehetővé tette, hogy potenciális tömeggyilkosokat távolítsunk el az utcákról, mielőtt még ölhettek volna” – mondta. A CIA titkos külföldi vallató börtöneiről tavaly adtak először hírt az amerikai lapok, aminek következtében az amerikai kormány a nemzetközi bírálatok középpontjába került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik