Nagyvilág

Bezárkózással válaszolna Irán a szankciókra

Az iráni parlament illetékes bizottsága jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely kötelezi a kormányt: akadályozza meg az iráni atomlétesítmények nemzetközi ellenőrzését, ha a Biztonsági Tanács (BT) szankciókkal sújtja az országot.

A külügyi és nemzetbiztonsági bizottság által elfogadott javaslat értelmében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei nem tehetnek látogatást az iráni nukleáris intézményekben, ha Iránra büntetőintézkedéseket vet ki a BT. Ha a parlament is jóváhagyja a törvényjavaslatot, akkor az visszakerül a bizottság elé a részletek megvitatásának céljából. Ténylegesen akkor emelkedik törvényerőre, ha azt a konzervatív hit- és jogtudósokból álló Őrök Tanácsa megvizsgálta és jóváhagyta.


Irán az ENSZ augusztus 31-i határidejét és kilátásba helyezett szankcióit figyelmen kívül hagyva nem fagyasztotta be vitatott atomprogramját. Kofi Annan ENSZ-főtitkár a múlt hét végén járt Teheránban, de nem sikerült meggyőznie az ország vezetését arról, hogy hagyjon fel az urándúsítással. Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő közölte a világszervezet vezetőjével, hogy tárgyalni kíván az ország nukleáris programjáról, de nem áll szándékában felfüggeszteni az urándúsítást a reménybeli tárgyalások előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik