Nagyvilág

Nyolcszáz fogoly egy izraeli tizedesért?

Egyiptomba szállították a Gázai övezetben június 25-én elrabolt Gilad Salit izraeli tizedest, hogy egy megállapodás keretében palesztin foglyokra cseréljék – írta kedden palesztin forrásokra hivatkozva az al-Hajat című arab nyelvű újság.

A Londonban megjelenő szaúd-arábiai napilap értesülése szerint a cserét három szakaszban hajtják végre. Előbb szabadon engedik a Hamásszal kapcsolatban álló fegyveresek által elrabolt izraeli tizedest. Második lépésként azonnal kiszabadul 300 palesztin fogoly, ezt követően az év végéig további ötszáz palesztint engednek el két csoportban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egy bahreini újságnak úgy nyilatkozott, megszületett a fogolycsere-megállapodás az izraeli és a palesztin fél között. Az egyezség értelmében Salit tizedest Egyiptom veszi át mintegy „letétbe”, „ezután jelentik be, hány palesztin hadifogoly nyerheti vissza szabadságát” – mondta a palesztin vezető az Akbar al-Halidzs című lapnak.

Az izraeli tömegtájékoztatás előzőleg izraeli illetékeseket idézve azt jelentette, a zsidó államban „nem tudnak efféle áttörésről”, de Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes az izraeli katonai rádióban kedden közölte, Ehud Olmert kormányfő „a következő napokban” kezdeményezni fog egy találkozót Abbász palesztin elnökkel. A csúcstalálkozót megtartják, amint a túszügy megoldódik – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik