Nagyvilág

Göncz: Ficónak speciális felelőssége van

Németh Zsolt szerint "zavarba ejtő" egyetértés mutatkozott a parlament külügyi bizottságának ülésén a külügyminiszter, a kormányoldali és az ellenzéki képviselők között a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulások, valamint a magyarországi szlovákellenes jelenségek értékelésében.

„Mindkét országnak elemi érdeke, hogy helyreálljon a nyugalom és a béke, és a Szlovákiában élő magyarok, illetve a magyarországi szlovákok egyaránt biztonságban érezzék magukat, a feszültség ne eszkalálódjon” – jelentette ki az ülésen Göncz Kinga külügyminiszter. A Fidesz álláspontját ismertető Németh Zsolt bizottsági elnök, Kozma József (MSZP), a testület alelnöke és mások is egyetértettek abban: egyértelmű ok-okozati összefüggés állítható fel a szlovákiai magyarellenes atrocitások és a szélsőségesen nacionalista, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormánykoalícióra kerülése között.

Nincs egyenlőségjel

Göncz Kinga szerint Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, miután bevette a koalícióba Slota pártját, speciális felelőssége van abban, hogy az európai értékeknek ellentmondó megnyilvánulások ne kaphassanak teret Szlovákiában. Németh Zsolt hangsúlyozta: nem lehet egyenlőségjelet tenni az etnikai alapon történő erőszakos jelenségek és a futballhuliganizmus között, amelynek keretében Magyarországon a legutóbbi időben előfordultak szlovákellenes momentumok. Utóbbi kapcsán Göncz Kinga elmondta: az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség szükséges, ezért a pártok közötti megállapodás kell ahhoz, hogy Magyarországon keményebben fel lehessen lépni a jelenleg a véleménynyilvánítás szabadságának kereteibe tartozó, de elítélendő jelenségek ellen.

Németh Zsolt megjegyezte: régen hallott annál abszurdabb kijelentést, ami Fico szájából elhangzott, hogy a szlovákiai történésekért a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) a felelős. „Támogatjuk a magyar kormányt abbéli erőfeszítéseiben, hogy a leghatározottabban lépjen fel a magyarellenes atrocitások ügyében, az MKP védelmében, és abban, hogy szilárd állásfoglalással segítse elő a kétoldalú viszony rendeződését” – fogalmazott Németh.

Magas szintű találkozók

Eörsi Mátyás (SZDSZ) szerint a szlovákiai történések is mutatják, mindig a szavak kezdik el az indulatok gerjesztését, hiszen néhány héttel a Slota-nyilatkozatok után támadták meg Nyitrán a magyar diáklányt. A külügyminiszter elmondta: ”Szlovák kollégámmal, Ján Kubissal azt keressük, miként tudnánk valóban megnyugtató megoldásokat találni”.

Mint mondta, egyelőre azt igyekeznek kidolgozni, milyen szinten szülessen meg a két ország közötti megbékélési nyilatkozat, amelynek kidolgozását a múlt héten Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes szorgalmazott. A V4 apropóján hamarosan találkozhat Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök, és a tervek között szerepel a két köztársasági elnök, Sólyom László és Ivan Gasparovic találkozója is – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik